Fillon pod istragom i zbog kupovine odijela

List navodi i da je Fillon dao 35.500 eura za odijela u novcu te da je novac krojaču donosila mlada žena (EPA)

Francuski predsjednički kandidat François Fillon, čiju kampanju već prati skandal zbog davanja fiktivnih poslova članovima porodice, našao se pod novom istragom i lupom medija nakon što je priznao da mu je “prijatelj” plaćao naručena odijela, koja koštaju i nekoliko hiljada eura.

Fillon je od 2012. godine prihvatio odjeću ukupne vrijednosti 48.500 eura, koju je šio džet-set krojač Arni, a čijim su se uslugama koristili i Andy Warhol i Yves Saint Laurent, prenio je AFP, pozivajući se na Journal du Dimanche.

List navodi da je Fillon dao 35.500 eura za odijela u novcu, kao i da je novac krojaču donosila mlada žena.

Dodaje se i da su dva naručena odijela početkom februara plaćena čekom, koji je potpisao “darežljivi prijatelj”, koji je zahtijevao da ostane anoniman.

“Platio sam na zahtjev Fillona i za to nisam dobio čak ni ‘hvala'”, rekao je potpisnik čeka tom francuskom listu.

Na trećem mjestu

Salon poznatog krojača odbio je komentirati ovaj slučaj.

Fillon je u nedjelju potvrdio taj izvještaj, a u izjavi za poslovni list Les Échos kazao je da mu je prijatelj platio ta odijela u februaru.

“Prijatelj mi je ta odijela poklonio krajem februara, pa šta? Vidim da se moj privatni život vuče kroz sve vrste istraga, kao i da je takav tretman rezerviran samo za mene. Ne znam ko mi to pokušava naštetiti”, rekao je on.

Fillon je na početku predsjedničke kampanje važio za favorita, a sada se nalazi na trećem mjestu, iza Emmanuela Macrona i Marine Le Pen.

Prvi krug predsjedničkih izbora bit će održan 23. aprila.

Izvor: Agencije