Film Ines Tanović oduševio publiku 13. ZFF-a

Trinaesti Zagreb film festival i ove će godine prikazati više od 100 filmova. Dulji za jedan dan, nudi najbolja filmska ostvarenja godine. Ovaj festival, koji je krenuo iz zagrebačkog studentnog centra, prepoznatljiv je u regiji, ali i svijetu.

U ekranizaciji poslijeratne svakodnevnice jedne sarajevske porodice srednje klase mnogi su prepoznali tračak vlastite – sin bez posla, kćerka koja živi u inostranstvu, firma u kojoj je radio otac odlazi u stečaj, a majka obolijeva od raka. Film Naša svakodnevna priča bh. rediteljice Ines Tanović publika je gledala gotovo ne trepćući, izvijestila je iz Zagreba reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

“Vrlo zanimljiv film, izvrsna ekipa, izvrsna, naročito glumačka”, kaže Mirjana, posjetiteljica ZFF-a.

Film je bh. kandidat za Oscara i, nakon niza kratkih filmova, prvo dugometražno ostvarenje rediteljice. Maratonski festivalski put predviđa mu glumac koji igra ulogu oca – Emir Hadžihafizbegović.

Sretna godina

“To je jedan nepretenciozan, fini urbani film o porodici koja je bila rasturena i onda se, poslije majčine bolesti, ponovno skuplja, harmoniziraju se odnosi… Ja jako volim taj film, to je film zaista jedan od onih u kome sam s velikom strašću radio, vrlo posvećeno. Ines Tanović je napravila još jedan značajan bh. film”, kaže Hadžihafizbegović.

Uz ovaj film, publika na ovogodišnjem 13. ZFF-u će moći vidjeti još oko 100 drugih naslova. Trinaesta godina, kažu organizatori Festivala, za njih je sretna. Festival su preselili iz oktobra u novembar i produžili za još jedan dan.

Dvanaest je programa, nekoliko lokacija i niz poslastica za filmofile. Jedan od mamaca je i velika retrospektiva filmova Orsona Wellesa.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera