Film kao opomena na razaranja u Siriji

Borba međunarodne zajednice protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant zasjenila je građanski rat u Siriji.

Protivnici Vlade ove države željeli bi da pažnja svjetske javnosti nije usmjerena samo na borbu protiv ISIL-a. Aktivisti u centar pažnje nastoje vratiti borbu za slobodu.

Film Duh revolucije govori o borbi sirijskog naroda za slobodu. Njegov autor je Hadi al-Abdallah, sirijski aktivista koji je zabrinut da je borba protiv ISIL-a, koju predvode Sjedinjene Američke Države, marginalizirala borbu protiv Sirijske vlade. To je jedan od razloga zbog čega želi podići svijest javnosti o ovom pitanju.

“Međunarodna zajednica trebala bi se sjetiti da postoje Sirijci koji se bore i protiv režima i protiv ISIL-a. Također, pokušavamo podsjetiti Sirijce da se usredotoče na ciljeve revolucije. Ne trebaju se priključivati ekstremistima. Isto tako, ne smiju pristati na pomirenje s režimom”, kaže on.

Homs je njegov rodni grad. To je mjesto još od početka revolucije bilo glavno središte antivladinih demonstracija. Revolucija je prerasla u građanski rat, a njegov grad, poput mnogih drugih, pretvorio se u ratište. Nekoliko godina kasnije, Homs je opet pod kontrolom sirijske vojske, javlja iz Bejruta novinarka Al Jazeere Zeina Khodr.

“Vlada Sirije, možda, ima vojnu inicijativu, ali opozicija još nije poražena. Ipak, protivnike režima sve više brine činjenica da je pažnja svjetske javnosti više usmjerena na borbu protiv ISIL-a, nego na borbu protiv [sirijskog predsjednika] Assada”, javlja Khodr.

Razbijena barijera straha

Prošle su već četiri godine od kada su se Sirijci odlučili suprotstaviti režimu pred kojim su strahovali. Zahtijevali su slobodu, dostojanstvo, pravnu državu i prestanak proizvoljnih hapšenja. Nisu željeli korumpiran politički sistem, koji nije svima davao jednaka prava.

Abdallah vjeruje da je opozicija pobijedila, zato što je razbila barijeru straha. Sada se suočava s novim neprijateljem.

“Ovo više nije borba naroda protiv zločinačkog režima. Sada je ovo borba protiv saveza, u kojem su još i Iran i šiitske milicije. Ipak, to ne znači da je revolucija gotova”, rekao je.

Njegov je film o odlučnosti sirijskog naroda da nastavi s borbom – i protiv režima, i protiv ISIL-a. Poruka koju žele prenijeti protivi se priči sirijskih vlasti da je ovo rat protiv terorizma.

Izvor: Al Jazeera