Film ‘Ustav Republike Hrvatske’ nagrađen u Stockholmu

Grlićeva 'ljubavna priča o mržnji' osvojila je čak 32 nagrade (Saša Huzjak/www.ustavrhfilm.com)

Film Ustav Republike Hrvatske režisera Rajka Grlića osvojio je nagradu za najbolji film na Balkan New Film Festivalu, koji je u nedjelju završio u Stockholmu, dok je počasnu nagradu za glavnu žensku ulogu u tom filmu dobila Ksenija Marinković.

“To je prekrasna, duboko humanistička drama koja drži gledaoce u napetosti do samog kraja”, istakao je žiri u obrazloženju, objavljenom na sajtu festivala. Posebno je pohvaljena gluma Ksenije Marinković, Nebojše Glogovca i Dejana Aćimovića.

Ustav RH prati živote nekoliko susjeda koji, osim zgrade u centru Zagreba u kojoj žive, nemaju ništa zajedničko. U centru priče je profesor Vjeko, koji noću odlazi u šetnje gradom odjeven u ženu, a živi s bolesnim ocem, nekadašnjim ustaškim oficirom.

Nakon što ga jednom prilikom pretuče grupa mladića, počne ga njegovati susjeda, medicinska sestra čiji je muž policajac Srbin, dobrovoljac Domovinskog rata. Uskoro preuzima i brigu o Vjekinom ocu, ali zauzvrat želi da on pomogne njenom suprugu pripremiti ispit iz Ustava RH.

Od međunarodne premijere 2016. u Montrealu, gdje je nagrađen s Grand Prize of the Americas, ta Grlićeva “ljubavna priča o mržnji” osvojila je čak 32 nagrade.

Brojne nagrade

Film je dosad predstavljen na festivalima širom svijeta, od Santa Barbare do Pule, gdje je dobio četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora evropske filmske kritike.

U autorskoj su ekipi, između ostalih, scenarist Ante Tomić, koji je scenarij napisao zajedno s Grlićem, direktor fotografije Branko Linta te montažer Andrija Zafranović.

Producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London.

Balkan New Film Festival (BaNeFF) predstavlja novije filmove iz balkanskih i njima bliskih zemalja, uratke koji se bave temama specifičnim za te prostore i koji nisu imali distribuciju u nordijskim zemljama.

Festival ima nekoliko segmenata, a najveći je takmičarski, u okviru kojeg žiri sastavljen od švedskih filmaša bira najbojli film, najveće “žensko dostignuće”, priznanje za glumu i drugo.

Nagrade za hrvatski film preuzela je ambasadorica Hrvatske u Švedskoj, Litvaniji i Latviji Anica Djamić.

Izvor: Agencije