Filmska industrija ukida tabu sa seksualnog zlostavljanja

Bivša bolivudska glumica razgovarala je s nekoliko indijskih TV kanala o svojoj frustraciji zbog neplodne policijske prijave koju je podnijela 2008. godine (AP)

Piše: Omkar Khandekar

Kada je bolivudska drama Aashiq Banaya Aapne (Učinio si me svojom ljubavnicom) izašla 2005, nije bilo uobičajeno vidjeti fizičku intimnost u indijskim kinima.

U ovom filmu, centralni likovi se ljube u sada poznatom slijedu pjesama.

Nakon ovog filma, od glavne glumice Tanushree Dutte, bivše finalistice na takmičenju Miss Universe, očekivalo se da nosi odjeću koja otkriva i da sugestivno pleše.

„Često sam se pitala, Angelina Jolie može biti seks simbol u filmu kao što je Gia i ipak dobiti nagrade za njega“, kaže ona Al Jazeeri. „Zašto ovi moroni ne shvataju poentu?“.

Glumica Aishwarya Rai Bachchan pohađa panel diskusiju o jednakosti polova u organizaciji Varietyja i UN-a na 68. filmskom festivalu u Cannesu

U 2008, jedan od njenih kolega ju je navodno dodirnuo neprikladno dok su snimali plesnu scenu. Ona se požalila režiseru i koreografu, ali oni su insistirali da ona nastavi sa snimanjem, prijeteći posljedicama ako to ne učini.

Dutta je napustila set, da bi je režiser i koreograf izgrdili kao „neprofesionalnu“ i „nekooperativnu“.

Crna lista

Desničarski političar, navodno blizak počinitelju, pozvao je da Duttu stave na crnu listu dok su njegovi pomagači uništili njen automobil.

Dutta je odustala od glume nedugo nakon tog i provela je godine oporavljajući se od traume prije nego što se eventualno preselila u SAD.

Ovog septembra, dok je bila na putovanju u Indiji, Dutta se prisjetila ovog incidenta u razgovoru s nekoliko novinara.

Njeni intervjui su postali viralni. Korisnici društvenih mreža i mnoge od njenih kolegica izrazile su solidarnost i prepričale svoja iskustva zlostavljanja, zastrašivanja i raširenog seksizma.

Medijska industrija je najviše pogođena. Nekoliko glumaca, komičara, novinara i režisera je „izgnano“ zbog svojih mizoginističkih, predatorskih načina.

„Ponavljam istu priču od 2008“, Dutta je rekla za Buzzfeed news. „Jedino što se promijenilo je da ljudi odjednom žele slušati.“

Fizičko i seksualno maltretiranje u Bollywoodu, kao i u Hollywoodu, je često.

Poznate glumice, od superzvijezde iz 1970-ih Zeenat Aman do miss svijeta iz 1994. Aishwarya Rai Bachchan, podijelile su strašne lične priče godinama prije Dutte.

Ove priče su pokrenule usijane debate u to vrijeme, ali malo korektivne prakse – bivši partner Rai Bachchan Salman Khan, koji ju je navodno napao, ostaje jedan od najplaćenijih indijskih glumaca.

U većini slučajeva, preživjele odbacuju ili im prijete pravnim posljedicama i profesionalnim bojkotom.

U čudnom razvoju događaja prošle godine, naprimjer, iskusna koreografkinja Saroj Khan rekla je da je ponašanje „do kastinga preko kauča“ – nuđenje posla ženama u ovoj industriji za seksualne usluge – rašireno u Bollywoodu, ali dodala je da je to jedan od načina da se zaradi za život.

„Barem oni [počinitelji] ne ostave nekog nakon što ih siluju“, rekla je ona.

Dutta kaže: „Vidjela sam na zabavama da su djevojke spremne uraditi bilo šta [da dobiju uporište u Bollywoodu]. One su to uzimale zdravo za gotovo, da je to nešto što moraju uraditi.“

Njena nespremnost da se umiljava moćnima, dodaje ona, označila ju je kao arogantnu.

Ona tvrdi da je izgubila film sa vodećom produkcijskom kućom nakon što su kasting agenti rekli da je „hladna i uobražena“.

‘Iskustvo žena je podcijenjeno’

Analiza unosa na Wikipediji za 4.000 bolivudskih filmova između 1970. i 2017. od IBM-a i dvije organizacije iz Delhija pokazala je da su muški likovi spominjani gotovo duplo više puta od ženskih kolegica.

Ženski likovi su uglavnom opisani kao „lijepi“ i „atraktivni“ dok su muškarci „snažni“ i „uspješni“.

Dok se većina žena zaljubi ili uda, veća je vjerovatnoća da će muškarci ubijati ili pucati, studija je otkrila.

U popularnoj romantičnoj priči, muški lik uhodi, maltretira i grdi svoju ljubavnicu nakon čega žive sretno do kraja života.

U 2015, indijski iseljenik u Australiji optužen za uhođenje zastupao je stav da je Bollywood učinio da izgleda „poprilično normalno“ za muškarce kao što je on da napadaju objekt svoje želje opsesivno.

Sudac je uvjeren i ovaj muškarac je samo dobio zabranu prilaska.

Paromita Vohra, režiserka, kolumnistica i aktivistica za prava žena kaže da je #MeToo pokret čekao da se desi.

„Klasično je žensko iskustvo potcijenjeno, ali prvi put je veliki broj žena progovorio, imenovao počinitelje, prevazišao sram povezan sa bivanjem žrtvom“, ona je rekla Al Jazeeri.

Samorefleksija je počela sa grupnim silovanjem Bhanwari Devi iz više kaste u 1992, nakon čega su uslijedili brojni krivični i pravni slučajevi, dostigavši krešendo nakon grupnog silovanja studentice medicine u New Delhiju 2012.

U mjesecu nakon Duttinog intervjua, bilo je blizu 1,2 miliona #MeToo tvitova, mnogi iz Indije.  

„Algoritam je povezao združena mjesta zajedničkih karakteristika i kreirao filter mjehuriće“, kaže Vohra. „Tako da u trenutku kad to dijelite, shvatite da se ne dešava samo vama već svima“.

Indijke uzvikuju slogane tokom protesta protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u New Delhiju

Nakon sukoba ovaj put, sindikalni ministar optužen za maltretiranje prisiljen je da odstupi s dužnosti, produkcijska kuća optužena za saučesništvo se raspala i sindikat filmskih radnika konačno je uspostavio komitet za seksualno maltretiranje prošli mjesec da istraži ove navode.

U proteklih nekoliko godina, promjena stavova se odražava u bolivudskoj produkciji.  

Studija koju je 2016. proveo Oxfam Indija pokazala je da iako mnogi filmovi i dalje objektificiraju žene, desio se „odlučujući preokret za ženocentrične i filmove sa socijalnim temama.“

Rachel Dwyer, profesorica indijskih kultura i studija na SOAS-u, Univerzitetu u Londonu, rekla je Al Jazeeri: „Jedna od velikih promjena u proteklih nekoliko godina je da bolivudska heroina sada može biti viđena kao mnogo seksualno aktivnija. Ima više partnera, odlazi na zabave i pravi greške. Nije viđena kao loš lik.“

U drugim indijskim filmovima, prisutne su snažne ženske glavne uloge u historijskoj fikciji i pričama o ženskim sportskim talentima.

Dutta kaže da se mnogo tog promijenilo otkako je ona prestala snimati filmove.

Ali jaz u primanjima i dalje je prisutan po osnovi spola, većina glavnih glumaca može birati s kojom glumicom rade i hit pjesme, poznate kao „pjesme primjerci“, iako u njima glumi nekoliko vodećih glumica, i dalje objektificiraju žene.

„Glumica može trčati oko drveća, pjevati hit pjesmu i imati [ozbiljnu] ulogu u istom filmu“, kaže Dutta. „Sve ima svoje mjesto. Ne morate suditi“.

Izvor: Al Jazeera