Fimi Media: Direktoru HAC-a dvije i po godine zatvora

Postupak protiv Josipa Sapunara je izdvojen, jer je jedini priznao krivnju (Daniel Kasap / Pixsell)

Zbog izvlačenja novca iz Hrvatskih autocesta preko marketinške agencije Fimi Media, bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar u srijedu je nepravomoćno osuđen na povrat 7,7 milijuna kuna (1,1 milijun eura) i kaznu od dvije i pol godine zatvora, od kojih “iza rešetaka” mora provesti godinu i tri mjeseca, dok mu se ostatak može zamijeniti uvjetnom kaznom.

Iako je Sapunar priznao nedjelo, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Galešić nije pristala na prijedlog tužiteljstva da mu se, uz povrat nezakonito izvučenog novca, izrekne tek 11-mjesečna uvjetna zatvorska kazna, ističući da bi to bilo neprimjereno nedjelu za koje ga se tereti.

Odvjetnik Gordan Preglej najavio je žalbu na presudu.

U izjavi za Hinu kazao je da se, s obzirom na ranije priznanje, slažu jedino s “utvrđenim činjeničnim stanjem, ali ne i kaznom”.

Sud: Nije smio pristati na zahtjeve vrha vlasti

Sapunar je u jednom od krakova afere Fimi Media, u kojoj su ranije nepravomoćno osuđeni bivši premijer Ivo Sanader i Hrvatska demokratska zajednica, bio optužen zajedno s HAC-ovim čelnicima Marijem Crnjakom, Juricom Prskalom i Zlatkom Korparom.

No, postupak protiv njega je izdvojen, jer je jedini priznao krivnju.

Bivše HAC-ovce zajedno se teretilo za zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno izvlačenje ukupno devet milijuna kuna (1,2 milijuna eura).

Tužiteljstvo tvrdi da su od kraja 2005. do sredine 2009. godine na traženje Sanadera i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića sklapali poslove po višim cijenama s Fimi Medijom, znajući da na taj način pribavlja novac za HDZ.

Obrazlažući presudu sutkinja je kazala da Sapunar nije smio pristati na Sanaderove i Barišićeve zahtjeve, iako su pritisci dolazili iz vrha izvršne vlasti.

Milijunske iznose HAC je Fimi Mediji, navodno, platio za usluge poput organiziranja svečanosti otvaranja tunela i novih dionica cesta, te medijske kampanje za ENC uređaje.

Iz istrage u slučaju Fimi Media proizašlo je više postupaka protiv čelnika državnih institucija i tvrtki, a na “glavnom suđenju” Sanader je nepravomoćno osuđen na devet godina i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna (2,2 milijuna).

Barišić je kažnjen s tri godine, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević s godinu i pol, a vlasnica Fimi Medije Nevenka Jurak s dvije godine zatvora.

Jedino je Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček dobio uvjetnu kaznu, dok je HDZ kažnjen s pet milijuna kuna (700.000 eura) i oduzimanjem 24,2 milijuna kuna (3,3 milijuna eura) imovinske koristi.

Slučaj Remorker

Osim u Fimi Mediju, Sapunar je umiješan i u aferu Remorker.

Istraga u tom slučaju je, također, pokrenuta zbog izvlačenja novca iz HAC-a, ali i Hrvatske gospodarske komore, zbog čega je pod istragom i dugogodišnji predsjednik te institucije Nadan Vidošević.

Sapunar je, kako se neslužbeno doznaje, na početku istrage priznao da je dvojici državnih tajnika iz ministarstva koje je vodio Božidar Kalmeta predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.

Iz HAC-a je na taj način, navodno, izvučeno 38 milijuna kuna (5,5 milijuna eura).

Nakon Sapunarova iskaza, u akciji Remorker uz Kalmatine bivše državne tajnike Zdravka Livakovića i Milivoja Mikulića uhićeni su i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta Stjepko Boban, direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele, te direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić.

Izvor: Agencije