Finalne pripreme za dolazak pape na Kubu

Poglavar Rimokatoličke crkve stiže u četverodnevnu posjetu Kubi. Papa Franjo je politički aktivan – i javno, i privatno. Posljednje pripreme za važnu posjetu komunističkoj Kubi privode se kraju.

Na Trgu revolucije u Havani odzvanja milozvučna muzika orkestra i hora. Pripreme za posjetu pape i misu u nedjelju odvijaju se pod budnim okom revolucionarne ikone Che Gevare. Pukovnik Manuel Delgado nadgleda pripreme i predviđa, kako kaže, predivan doček.

“Papa će biti zadovoljan posjetom”, rekao je Delgado.

Za okončanje sukoba u Kolumbiji

Novinarka Al Jazeere Lucia Newman iz Havane javlja kako je ovo treća posjeta poglavara Vatikana u posljednjih 17 godina.

“Dosta često, imajući u vidu relativno mali broj katolika u ovoj zemlji. Ali, iako je površinom mala, Kuba ima značajnu ulogu na političkoj sceni Latinske Amerike, a papa, rodom iz Argentine, želi značajniju ulogu u regionalnoj politici”, dodaje.

Papa Franjo se ponudio da posreduje mirovnim razgovorima za okončanje sukoba u Kolumbiji, a očekuje se da se u Havani sastane s vođama pobunjeničke organizacije FARC.

“Radi se o jednom od najznačajnijih doprinosa mirovnom procesu. Iako je papina posjeta pastoralnog karaktera, jasno je da u tom kontekstu ona ima i političku dimenziju”, smatra Ivan Cepeda, kolumbijski političar.

Papa je pomogao i tajne pregovore koji su doveli do historijske obnove diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Kube. Kubanci očekuju da će papa, nakon što sa Kube produži do SAD-a, i dalje koristiti svoj nedvojbeni utjecaj.

“Tokom posjete će uvjeriti Amerikance da ukinu ekonomske sankcije protiv Kube jednom za svagda. Papa odavde ide na razgovore s predsjednikom SAD-a”, kaže stanovnik Havane Ruben Sanchez.

Nastavak borbe

Hoće li tokom papine posjete SAD-u zaista biti riječi o unutrašnopolitičkim temama i pitanju ljudskih prava na Kubi? Dok gleda poruku pape Franje kubanskom narodu prije same posjete, Berta Soler, predsjednica najutjecajnije disidentske grupe “Žena u bijelom”, nije baš sigurna u to.

“Želimo i nadamo se da će papa osuditi nasilje protiv nas koji smo proganjani od ovog režima. Ali, čak i ako ne bude razgovarao s nama i ako ne kaže ono što želimo čuti, naša borba se nastavlja”, ističe ona.

Već više od dva vijeka, pored religije, Vatikan se aktivno bavi i politikom. Papin nastup na Kubi uskoro će početi.

Izvor: Al Jazeera