Finansijska direktorica Huaweija traži da se brani sa slobode

Huawei
Meng je uvjeravala banke da su Huawei i Skycom bile odvojene kompanije, dok SAD smatra da je u pitanju ista tvrtka (EPA)

Glavna financijska direktorica kineske tehnološke kompanije Huawei Meng Wanghzou zatražila je da presudu o izručenju u SAD-u čeka na slobodi zbog visokog tlaka i zabrinutosti za njezino zdravlje dok se nalazi u zatvoru u Kanadi, navodi se u sudskim dokumentima.

Meng je uhićena u Kanadi 1. prosinca i trenutačno čeka odluku suda o izručenju Amerikancima, a pod prosegom je izjavila kako je nedužna po pitanju optužbi za koje se tereti, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Prema njezinim riječima, završila je u bolnici zbog visokog tlaka nakon uhićenja.

Optužbe sa kojima se Meng suočava u SAD-u dovode u vezu da je Huawei koristio svoju neslužbenu podružnicu pod nazivom Skaycom kako bi pristupio tržištu Irana prilikom poslovanja, što bi bilo u suprotnosti s američkim sankcijama.

Tužitelj: Ima velika sredstva, namjerava pobjeći

Meng je optužena za prevaru.

Prema navodima tužitelja, ona je uvjeravala banke da su Huawei i Skycom bile odvojene kompanije, dok SAD smatra da je u pitanju ista tvrtka.

Kanadski tužitelj protivi se puštanju Meng na slobodu uz jamčevinu, tvrdeći da ona ima velika sredstva i da namjerava pobjeći iz zemlje i vratiti se u Kinu.

S druge strane, njezin odvjetnik kaže da činjenica da financijska direktorica Huaweija ima izvanredne resurse ne može biti faktor kojim bi se isključila jamčevina.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Kanadu prošlog vikenda da odmah oslobodi Meng Wanghzou i upozorilo Ottawu da će u protivnom snositi posljedice.

Izvor: Agencije