Finci: Dodik je podržao Izrael, ostali šute

Dodik ističe da s posebnom pažnjom i zabrinutošću prati razvoj situacije u Pojasu Gaze (AFP)

Vidio sam Dodikovo pismo podrške Izraelu, ali nisam vidio ni čuo da se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje vodi vanjsku politiku, na bilo koji način izjasnilo o posljednjim događanjima, kaže u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

“Šta je njegov motiv da to učini to morate njega pitati, ali Dodikovo pismo podrške niti peticije podrške drugoj strani neće zaustaviti raketiranje. Zbog toga je važno da obje strane zaustave bilo kakav napad, jer vidjeli smo da uglavnom stradavaju nevini”, kaže Finci. 

Izabrao stranu

Dodik je, dodaje Finci, javno izabrao stranu u sukobu, dok drugi politički čimbenici u BiH, to još nisu učinili već se to samo nazire.

Predsjednik RS Milorad Dodik saopštio je danas putem entitetske novinske agencije Srna da “sa posebnom pažnjom i zabrinutošću prati razvoj situacije u pojasu Gaze, jer duboko i iskreno saosjeća sa prijateljskim jevrejskim narodom i državom Izrael”.

Dodik je uputio pismo podrške izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu i premijeru Benjaminu Netanyahuu.

 Potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić ogorčen je zbog posljednjeg provokatorskog poteza predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika koji je uputio pismo podrške izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu i premijeru Benjaminu Netanyahuu, javlja agencija Fena.

„Dodik nema pravo u ime svih građana bh. entiteta RS, posebno u ime Bošnjaka, da piše bilo kakva pisma, a najmanje ima pravo pisati pisma podrške za ubijanje nevinih palestinskih civila, žena i djece“, ističe Salkić, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika entitetskog parlamenta.

Ovakvi Dodikovi stavovi mogu se tumačiti kao, naglasio je, “svojevrsna poruka muslimanima Bošnjacima u ovom entitetu šta bi im se moglo desiti da on, ne dao Bog, ima neku moć“.

Dodik, kao predsjednik svih građana ovog entiteta trebao bi voditi računa o interesima svih građana, a ne samo o, ističe Salkić, interesima svoje političke partije i dijela srpskog naroda koji ga podržava.

„Pravo vrijeme za pisanje pisama bilo je jučer, 11. jula, a to je pismo izvinjenja i kajanja Bošnjacima za zločine vojske i policije RS i genocid u Srebrenici. Umjesto što se bavi pisanjem beskorisnih pisama bolje bi bilo da se Dodik bavi rješavanjem teških ekonomskih problema i posljedicama nedavnog nevremena u ovom entitetu kako bi svi građani mogli normalno da žive, što danas nije slučaj“, smatra potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić.

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo izraelskim vlastima, u kojem je izrazio „potpuno razumijevanje i podršku odlučnosti da na terorističke prijetnje i akcije protiv Izraela odgovore na adekvatan način, štiteći sigurnost svojih građana i njihovu imovinu“.

Dodik je istakao da sa posebnom pažnjom i zabrinutošću prati razvoj situacije u Pojasu Gaze, jer „duboko i iskreno saosjeća sa prijateljskim jevrejskim narodom i državom Izrael“.

“Terorističke prijetnje i akcije militantnih islamističkih grupa su prijetnja cjelokupnoj svjetskoj zajednici, pa bi i ona morala stati u jedan front protiv takvih prijetnji”, istakao je Dodik u pismu.

Izrazio je uvjerenje da će se država Izrael oduprijeti takvim prijetnjama i da će se mir vratiti na cijelu teritoriju Izraela.

Više od stotinu žrtava

“Primite izraze našeg dubokog poštovanja, podrške i saosjećanja sa Vašim narodom”,  naveo je Dodik.

Izrael je od ponedjeljka do danas na Gazu ispalio 2.061 raketu, od čega 1.402 iz zraka, 330 sa kopna i 329 sa mora, navode organizacije za ljudska prava. Palestinci su uzvratili sa ispaljenih gotovo 600 raketa.

U šest dana, odnosno od ponedjeljka do danas poginuo je 121 Palestinac. Prema medicinskim izvorima, najmanje 904 Palestinca su povrijeđena.

Na Zapadnoj obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Samo nekoliko dana kasnije, 2. jula, otet je palestinski mladić i istog dana živ zapaljen.

Nakon toga međusobni napadi su eskalirali, a izraelska vojska je 7. jula počela akciju protiv Palestinaca “Zaštitna linija”.

Izvor: Agencije