Finska Jolla predstavila Sailfish OS

Sailfish nudi multitasking i veliku prilagodljivost izgleda grafičkih elemenata (Jolla)

Piše: Robert Gabelić

Jolla, novi konkurent iPhoneu i Android telefonima, ponovno kreće iz Finske, ali ovaj put iza njega ne stoji Nokia. Međutim, nekadašnji broj jedan mobilnih telefona ipak je direktno zaslužan za novog igrača na mobilnom tržištu.

Jolla je nastala na razvalinama Nokije. MeeGo tim, koji je radio na razvoju Nokia N9 pametnog telefona, odlučio je nastaviti posao i ponuditi vlastitu mobilnu platformu.

Pet mjeseci nakon javnog predstavljanja Jolle, tržištu je demonstriran rad Sailfisha. U njegovoj pozadini nalazi se Mer OS, jezgra MeeGo sustava kojim su Intel i Nokia namjeravali konkurirati tržištu, prije svih Appleu i Googleu.

Velika prilagodljivost grafike

Na Slush konferenciji Jolla je prvi put zainteresiranoj javnosti pokazala korisničko sučelje Sailfish OS-a koje je ponudilo uvid u mogućnosti nove platforme.

Osim pravog multitaskinga, mogućnosti izvršavanja više aplikacija istovremeno, demonstrirana je i velika prilagodljivost samog izgleda grafičkih elemenata kojima se upravlja dodirom.

Svaka korisnička fotografija pohranjena u telefonu može postati izvor boja, ambijentalna pozadina za gradnju vizualnih okvira aplikacija koji su transparentni i vrlo fluidni. Od postojećih sučelja Sailfish najviše podsjeća na Windows Phone 8.

Razlike postoje, a one najveće nalaze se u pozadini sustava koji je baziran na Linuxu i u potpunosti slijedi filozofiju otvorenog koda.

Jolla svoj ekosustav namjerava izgraditi na potpunoj otvorenosti, koji trenutno ne nudi nitko od postojećih konkurenata.

Appleov iOS i Windows Phone izgrađeni su na vlasničkom softveru, dok je Android usprkos otvorenosti i činjenici što je izgrađen na Linuxu snažno vođen smjerom koji diktira Google.

Zbog iste softverske jezgre, Sailfish će korisnicima ponuditi mogućnost pokretanja postojećih Android aplikacija.

‘Promijeniti igru’

Softverske trgovine, važnu bazu mobilnih ekosustava, Jolla također namjerava promijeniti otvarajući prostor partnerskim inicijativama.

Mlada finska kompanija uvjerena je da može izgraditi zajednicu partnera, programera i korisnika koji će promijeniti današnje mobilno tržište. U svoj ekosustav primaju sve, a, više od neke nove softverske trgovine, žele stvoriti pokret.

Osnivači Jollae svjesni su kako mnogi sumnjaju u uspjeh nove mobilne platforme na tržištu gdje i softverski divovi poput Microsofta ili Nokije imaju velikih problema.

“Želimo promijeniti igru. Naša prednost je što nemamo nasljeđe koje nas može sputavati, ne branimo tržišnu poziciju. Naš partner može postati bilo tko”, rekao je Antti Saarnio, jedan od direktora Jollae.

Premda je kompanija Jolla osnovana tek prošle godine, iza nje se već nazire ozbiljna alijansa koja je u razvoj nove platforme spremna uložiti preko 200 milijuna dolara. Prvi telefoni na tržištu se očekuju tijekom sljedeće godine.

Jolla tržištu namjerava ponuditi vlastiti telefon, no Sailfish uređaje nuditi će i ostali zainteresirani partneri, proizvođači hardvera i telekom kompanije.

Jolla je kroz partnersku mrežu već prisutna u 13 zemalja. Kina, najdinamičnije mobilno tržište odabrano je za start. Ovog ljeta važan strateški partner finske kompanije postao je D.Phone Group, veliki trgovački lanac povezan s mobilnim kompanijama kao što su China Mobile, China Telecom i China Unicom.

Kinesko tržište pametnih telefona je u velikoj ekspanziji i eventualan uspjeh na tom tržištu bio bi dobra osnovica za probijanje u ostatku svijeta.

Slush, dvodnevna konferencija koja je počela u srijedu, najveći je događaj koji okuplja startup kompanije sa sjevera Europe, prostora gdje su nastali Linux, MySQL, Skype.

Slush je organiziran kako bi investitori pronašli eventualnog nasljednika ovih uspješnih projekata i ponudio prostor novim kompanijama da predstave svoj rad.

Slush je ove godine dobio podršku od finskog premijera Jyrkija Katainena, koji je osobno otvorio konferenciju naglašavajući važnost investiranja u razvoj novih tehnologija, strategije koja je Finskoj pomoglo u izlasku iz recesije u devedesetima.

Izvor: Al Jazeera