Finska kompanija preuzima FAP iz Priboja

Na konkurs za privatizaciju FAP-a jedino se prijavio finski SISU (Tanjug)

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je da je privatizacija FAP-a iz Priboja uspješno obavljena, jer je finska kompanija SISU ispunila uslove konkursa koji je otvoren u srijedu.

Sertić je podsjetio da se na konkurs za privatizaciju FAP-a jedino prijavio SISU i da će nakon objave, finska kompanija doći u Priboj i zvanično preuzeti pogone koji su bili predmet privatizacije.

On je za za srpske medije istakao da će na ovaj način i drugi dijelovi pribojske fabrike, koji nisu bili predmet privatizacije, imati mogućnost i veću šansu da pronađu svoje partnere.

Velika prilika

Kada je u pitanju dolazak njemačkog investitora Tenisa, jednog od najvećih evropskih proizvođača mesa kojeg u Njemačkoj nazivaju “kralj mesa”, Sertić je rekao da je to velika prilika za Srbiju, ali da se tu ne radi samo o ciframa već prije svega o međusobonom povjerenju koje je uspostavljeno.

On je podsjetio da je ukupna investicija vrijedna 400 miliona eura, te da će “dolazak Tenisa donijeti novo tržište, nov način organizovanja rada ali i uključenje velikog broja farmera”.

Dodao je da bi samo u jednom modulu trebalo da radi 150 zaposlenih, da se proizvede 2.500 krmača i 65.000 tovljenika godišnje.

“Lokalni farmeri imaće priliku da uvećaju svoje kapacitete i steknu nova znanja, da imaju garantovanu cenu, ishranu”, rekao je Sertić.

Na pitanje, da li je jedan od motiva dolaska njemačkog Tenisa u Srbiju mogućnost izlaska na rusko tržište, Sertić je odgovorio da Tenis već ima pogone u Rusiji.

Rusko tržište

On je međutim naglasio da Srbija jeste interesantna za mnoge kompanije upravo zbog mogućnosti izlaska na rusko tržište, ali da “svi svjedoče da je u posljednje vrijeme dolazilo do situacija kada je špekulativni kapital pokušavao da realizuje različite prevare u tom domenu”.

Sertić je podsjetio da su prije nekoliko dana ruski Zavod za zaštitu prehrambenih proizvoda i srpsko Ministarstvo poljoprivrede otkrili lanac falsifikovanih dokumenata za izvoz u Rusiju i da bi zato trebalo biti na oprezu.

“Imamo dogovor sa Ruskom Federacijom da roba proizvedena u Srbiji može da uđe na tržište Rusije, ali reeksport nije dozovljen”, zaključio je Sertić.

Izvor: Agencije