Finska: Pobjeda opozicione Partije centra

Opoziciona, liberalna Partija centra je, prema preliminarnim rezultatima, odnijela pobjedu na današnjim parlamentarnim izborima u Finskoj, na kojima je 4,5 miliona Finaca sa glasačkim pravom biralo 200 zastupnika po proporcionalnom izbornom sistemu.

Partija centra je bila daleko ispred konzervativne Partije nacionalne koalicije premijera Alexandera Stubba, prenosi AFP.

Ukoliko preliminarni rezultati budu potvrđeni, lider Partije centra Juha Sipila, 53-godišnji biznismen, relativno nov u politici, bit će naredni finski premijer, prenosi Tanjug.

Prema podacima koje je objavila finska televizija YLE, Partija centra je osvojila 47 mjesta u parlamentu, Socijaldemokratska stranka 38, Stubbova konzervativna Partija nacionalne koalicije 37 mjesta, a desničarska, euroskeptična Stranka Finaca 33 zastupnička mjesta.

Finski premijer Alexander Stubb priznao je poraz na parlamentarnim izborima. “Izgleda da je Partija centra pobijedila. Čestitam”, rekao je Stubb za televiziju YLE.

Uoči izbora, građani su finskim političarima, generalno, zamjerali nedostatak vizije.

“Sve je unaprijed odlučeno. Premijer je već izabran. Ovaj sljedeći premijer fokusiran je samo na osiguranje svoje pozicije. Čak i ne sudjeluje u diskusijama, dok su ostale stranke fokusirane na to da se zalijepe za novog premijera. Zasad su pokazali slabu političku opredijeljenost, potpuni nedostatak političke vizije, ideja i stvarne želje za poboljšanjem”, kazao je ranije Finac Errki. 

Heli Wahren je kazala: “Ne, zapravo ne brinem puno. Rast vanjskih dugova bi mogao biti zabrinjavajući, ali oni moraju naći rješenje za to”.

Udar na ekonomiju

Ekonomija te zemlje u posljednjih je nekoliko godina pretrpjela udarce. Dvije godine recesije dovele su do stagnacije privrednog razvoja, dok je stopa nezaposlenosti premašila devet posto.

Stubb smatra da je Finskoj potrebno fleksibilnije tržište rada i, prvenstveno, ekonomske reforme. 

“Potrebno je prilagoditi ekonomiju. Učinili smo to rebalansom budžeta od sedam milijardi eura, što je više nego što je ikad ijedna vlada učinila u historiji Finske. I mislim da trebamo napraviti dodatnih šest milijardi, u narednih pet godina”, ocijenio je.

Reforme u tom sektoru, međutim, sudeći prema anketama, nisu donijele i veliku podršku građana. Na drugoj strani, vrlo su vjerovatno podigle popularnost vođi stranke desnog centra, koji je javno kritizirao planove budžetskih rezanja.

Analitičari vjeruju da će upravo zabrinjavajući ekonomski pokazatelji biti odlučujući u utrci za izvršnu vlast u Finskoj, nakon izbora.

Izvor: Al Jazeera i agencije