Finska: Srbija može postati dosadna nordijska zemlja

Vučić i Ikonen razmijenili su komplimente na skupu 'Nordijski inovativni biznis u Srbiji' (Zoran Žesti? / Tanjug)

Veleposlanik Finske Pertti Ikonen našalio se, obraćajući se premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, da će, ukoliko nastavi s reformom društva, Srbija postati “još jedna dosadna nordijska zemlja”.

“Srbija dobro posluje, uložila je puno napora u reformu društva i rezultati se mogu vidjeti. Ako nastavite ovako, Srbija će postati još jedna dosadna nordijska zemlja”, rekao je Ikonen otvarajući skup “Nordijski inovativni biznis u Srbiji”.

Ikonen je istaknuo da je Svjetski ekonomski forum prije dva tjedna objavio da su nordijske zemlje najbolje rangirane za život.

“Svjetski ekonomski forum je prije dva tjedna objavio studiju prema kojoj je jedna skandinavska zemlja najbolje rangirana za život, a druga je među prve četiri, dok su sve četiri skandinavske države među osam prvih u svijetu, što govori o našoj snazi i razvijenosti”, rekao je Ikonen.

Istaknuo je da skandinavske države investiraju u stalne promjene i permanentno rade na nalaženju praktičnih rješenja.

“Nordijske zemlje su najveći pobjednici globalizacije, mnoge su lideru na tržištu”, rekao je Ikonen i dodao da kompanije iz Finske, kako bi uspjele, moraju razmišljati globalno.

Vučić: Srbiji ide dobro, ali je daleko od Skandinavije

Premijer Vučić izrazio je zahvalnost što investitori iz nordijskih zemalja primjećuju napredak u Srbiji u ekonomskom pogledu i na putu prema EU, te dodao kako “Srbiji ide dobro, ali je još daleko od nordijskih zemalja”.

“Srbiji ide dobro, Srbija radi dobro, to nisu dobre želje, to je stvarnost, znamo da bi moglo da bude još bolje, a pri tome ne sanjam. Mislim da je preterano lepo čuti da ćemo jednog dana da se približmo nordijskim zemljama, ali za to je potrebno da prođe još mnogo generacija da im se bar približimo”, rekao je Vučić.

“Dokaz tome da Srbija napreduje je i činjenica da danas sa nordijskim partnerima pričamo o generičkim lekovima, a ne o bankrotstvu”, istakao je Vučić.

Vrata otvorena za investitore

“Naše javne finansije su, međutim, stabilne, što i za investitore iz nordijskih zemalja predstavlja pozitivan znak, jer neće da dolaze u zemlje koje imaju nesiguran poslovni ambijent”, rekao je Vučić.

Još je napomenuo kako su “vrata njegovog kabineta i svih ljudi u Srbiji otvorena za investitore iz svih zemalja, posebno iz nordijskih, jer njih karakteriše odgovornost, ozbiljnost i posvećenost u radu”.

Vučić je dodao i da Srbija nema nikakve iluzije koliko zaostaje za nordijskim zemljama i ostalim zemljama sjeverne i centralne Europe, ali da svoju šansu vidi u dostizanju pojedinih mediteranskih zemalja članica EU.

“Ne kažem da smo na njihovom nivou, ali možemo u narednih 10 godina da ih stignemo, pa čak i prestignemo. To je moja želja, jer mislim da je Srbija pokazala da se u nečemu razlikuje od mnogo zemalja, pa i nekih iz EU, od onih koje ni danas nisu u stanju da se izbore sa deficitom”, zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije