Firme isplaćuju odštetu porodicama stradalih

Policija se sukobila sa bijesnim demonstrantima koji su napadali fabrike i prevrtali automobile zbog ove nesreće (AP)

Dvije zapadne firme koje proizvode odjeću u Bangladešu obećale su da će isplatiti odštetu porodicama radnika koji su smrtno stradali kada se prošle sedmice srušila zgrada bangladeške fabrike u kojoj su izrađivali odjeću za zapadno tržište.

Obećanje britanske fabrike Primark i kanadske Loblaw uslijedilo je nakon što je u ponedjeljak pred Sud u Dhaki izveden vlasnik srušene zgrade.

Potraga za petim

Demonstranti, među njima i advokati, koji su se nalazili ispred zgrade Suda izvikivali su “Objesite ga”.

Najmanje 385 radnika poginulo je u nesreći, što je jedan od posljednjih u nizu sličnih incidenata koji u prvi plan dovode ozbiljno pitanje sigurnosti bangladeških radnika i njihovih niskih plata u siromašnim zemljama južne Azije, u kojima je proizvodnja odjeće glavna izvozna grana koja čini 80 posto izvoza.

Uhapšeno je osmero ljudi – četvero upravitelja fabrike, dvojica inženjera, vlasnik zgrade Mohamed Sohel Rana i njegov otac Abdul Khalek.

Policija traži petog upravitelja fabrike, španskog državljanina Davida Mayora, uprkos tome što nije jasno je li se i on u vrijeme nesreće nalazio u Bangladešu.

Bangladeš je u utorak odbio inostranu pomoć u aktivnostima poslije tragedije urušavanja.

Inostrana pomoć je uobičajena u spasilačkim i naporima prilikom raščišćavanja poslije ogromnih nesreća i katastrofa. Međutim, Vlada Bangladeša je odlučila da se može sama nositi sa situacijom, prenijela je agencija AFP.

“Potreba za stranom pomoći sada se ne osjeća, jer su naše spasilačke operacije bile dovoljne i valjane”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mustak Ahmed, dodavši da je Vlada “zahvalna” zbog ponuđene pomoći Velike Britanije i drugih.

Bez strane pomoći

Ahmed je naglasio da su bangladeška vojska, policija, vatrogasci i dobrovoljci dosad posao odradili veoma dobro i da Bangladeš ima potrebnu opremu.

U samom početku spašavanja koristila se lakša oprema. Međutim, sada se, kada se ta operacija privodi kraju, upotrebljava teška oprema.

Na mjestu nesreće nalaze se hidraulične dizalice i teške mašine za sječu i razbijanje masivnih betonskih ploča, jer je procijenjeno da ima malo nade za pronalaženje živih.

Ta oprema će “spljoštiti tijela”, rekao je jedan od stotinjak onih koji i dalje čekaju oko ruševina.

Rana Plaza, zgrada sa osam katova, urušila se kao kula od karata u toku radnog vremena u Savaru, na periferiji Dhake.

U zgradi se nalazilo pet konfekcijskih radionica, koje su radile za špansku marku Mango i britansku Primark, jedine koje su potvrdile povezanost s radionicama u Rana Plazi, gdje su bile zaposlene približno 3.000 osoba.

Osmokatnica se, vjeruju u policiji, srušila zbog neispravne gradnje i neadekvatnog održavanja.

Policija se sukobila sa bijesnim demonstrantima koji su napadali fabrike i prevrtali automobile zbog ove nesreće.

Izvor: Agencije