Fischer: Austrija je sada u grupi s Trumpom i Orbanom

Sebastian Kurz, Heinz-Christian Strache
Nakon što je Strache odstupio, kancelar Sebastian Kurz prekinuo je koaliciju s njegovom strankom i pozvao na prijevremene izbore (EPA)

Bivši predsjednik Austrije Heinz Fischer kritizirao je austrijsku Vladu zbog odluke da se povuče iz sporazuma Ujedinjenih naroda o migraciji, rekavši da je to greška.

On je za bečki dnevnik Kurier rekao da je tužan i razočaran zbog odbijanja Beča da se pridruži glabalnom sporazumu o migraciji.

Istaknuo je da je Austrija napravila grešku ako dopusti da se jedna stranka, koja nije živjela multilateralizam, sada nameće argumentima koji ne mogu opstati detaljnom analizom.

“Jasno je da je jedna određena stranka u Vladi izvršavala veliki pritisak. Tome je trebalo odoljeti i dobila bi se velika podrška od predsjednika, kardinala i birača. Velika većina građana smatrala bi ispravnim sudjelovanje u sporazumu UN-a, zato što je važno da se kod takvog problema tijesno surađuje. Istupanje iz sporazuma je demonstrativni pokušaj da se jedan težak problem, koji se tiče ljudskih sudbina, tretira kao globalna tema.”

‘Manjina među 190 članica UN-a’

“Također, argument da se ne pravi razlika između legalne i ilegalne migracije je pogrešan. Itekako se razlikuje, ali linije razdvajanja, ovisno o situaciji, nije moguće lako povući”, objasnio je bivši šef austrijske države.

“To je odluka zbog koje sam stvarno razočaran i koja je kod mnogih u zemlji izazvala čuđenje”, poručio je Fischer.

On je ukazao da prije tri mjeseca nije mogao ni zamisliti da će Austrija istupiti iz sporazuma te dodao da se sada Austrija nalazi u grupi s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i “par drugih, jedna manjina među više od 190 članica UN-a”.

“Za Austriju i njezine građane to ne može biti dobro”, uvjeren je Fischer te dodaje da bi bilo dobro ako bi Austrija u prosincu bila zastupljena na konferenciji UN-a o migraciji u Marrakechu, a još ljepše bi bilo da se međunarodna suradnja shvati ozbiljno i Beč ipak kaže “da” sporazumu.

Izvor: Agencije