Fitch snizio kreditni rejting Makedonije

Protesti i neuspjeli dogovor iz Pržina o prevazilaženju teške političke krize neki su od razloga smanjenja rejtinga (AP)

Kreditni rejting Makedonije pao je sa BB+ na BB, prema posljednjem izvještaju rejting agencije Fitch, prenose agecije.

Prema ocjeni Fitcha, politička kriza koja je nastala zbog optužbi za visoku korupciju vlasti prošle godine jedan su od razloga smanjenja kreditnog rejtinga.

Protesti, neuspjeli dogovor iz Pržina o prevazilaženju teške političke krize, opstrukcije u radu Specijalnog javnog tužilaštva, kao i izdavanje euroobveznice također su razlozi za smanjenje rejtinga, javili su lokalni mediji.

U posljednjem izvještaju rejting agencije piše kako rejting Makedonije podržavaju zdrava perspektiva ekonomskog rasta, povoljna poslovna klima, dok na negativne izglede utječu rizici političke stabilnosti i povećanje stope učešća državnog duga u bruto domaćem proizvodu.

Rast BDP-a 3,2 posto

Ocjenjuje da će srednjoročne politike Vlade, koje uključuju programe zapošljavanja, kapitalne investicije u infrastrukturu i uvećanje socijalnih davanja, povećati rast potrošnje domaćinstava, ali i rast privatnih investicija.

Prema Fitchu, makedonska ekonomija u ovoj godini imat će rast 3,2 posto, a za 2016. i 2017. godinu za rejting agencija je projektirala rast BDP-a od 3,6 posto.

Poslovna klima u Makedoniji je posebno povoljna, navodi se u izvještaju i ističe kako je ta država na visokom 12. mjestu za vođenje poslovanja na Doing Business lista Svjetske banke.

Izvor: Agencije