Fitch snizio prognozu rejtinga Srbije

Fitch je revidirao prognozu fiskalnog deficita Srbije u 2012. na 6,5 posto BDP-a, sa 5,5 posto projektiranih u maju (EPA)

Američka agencija za kreditne rejtinge Fitch saopćila je u četvrtak da je snizila prognozu rejtinga Srbije na negativnu i istovremeno potvrdila dugoročni suvereni kreditni rejting u stranoj i domaćoj valuti na nivou BB-.

“Negativna prognoza je odraz pogoršanja fiskalne pozicije Srbije i njenog vanjskog finansiranja, kao i izgleda slabog ekonomskog rasta”, objasnio je Fitch.

Poljuljano povjerenje

“Nova Vlada je, umjesto da se fokusira na korekciju rastućeg fiskalnog deficita i javnog duga, promijenila Zakon o Centralnoj banci na način koji je poljuljao povjerenje investitora i koji može komplicirati sporazum o novom zajmu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)”, dodato je u obrazloženju.

Bonitetna agencija Standard &Poors (S&P) je prošle sedmice snizila kreditni rejting Srbije na BB-, s negativnom prognozom i, također, kao jedan od razloga navela nedavno usvajanje propisa kojim se pojačava kontrola Parlamenta na Centralnom bankom.

Fitch je ukazao da njegova sadašnja projekcija predviđa da će Vlada Srbije uvesti izvjesne mjere fiskalne konsolidacije idućeg mjeseca, kako je i obećala, prenosi AFP.

“Nova Vlada je, međutim, već odbacila mogućnost bilo kakvog zamrzavanja plata i penzija, dvije glavne stavke u potrošnji”, dodano je u saopćenju.

Fitch je revidirao prognozu fiskalnog deficita Srbije u 2012. godini na 6,5 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), sa 5,5 posto BDP-a. projektiranih u maju.

Prognoza MMF-a

“Bilo kakvo dalje odlaganje usvajanja dopunskog budžeta povećava izglede da fiskalni deficit u 2012. godini premaši projekciju Fitcha”, ukazala je ta bonitetna agencija.

Vlada Srbije je saopćila da želi ponovo pokrenuti pregovore s MMF-om, koji je u februaru zamrzao zajam od milijardu eura, jer Srbija ne ostvaruje pokazatelje koje je dogovorila za budžet u 2012. godini.

U budžetu za 2012. godinu je projektiran ekonomski rast od 1,5 posto, ali MMF prognozira znatno niži rast, od svega 0,5 posto, dok je stopa nezaposlenosti u Srbiji od blizu 25 posto među najvišim u Evropi.

Izvor: Agencije