Fitch: Trgovinski rat vodi gubitku 2.000 milijardi dolara

Donald Trump
Tenzije na globalnoj trgovinskoj sceni izazvale su odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa (EPA)

Međunarodna agencija za kreditni rejting Fitch Ratings upozorila je da bi intenziviranje trgovinskog rata začetog uvođenjem američkih carina moglo svjetsku ekonomiju koštati i do 2.000 milijardi dolara.

U pisanom priopćenju Fitch Ratingsa se navodi kako poduzimanje jednostranih mjera sa svih strana na međunarodnom tržištu dovodi do rasta rizika i sve osjetnijih utjecaja na globalnu ekonomiju, prenosi Anadolija.

Podsjetivši kako su Sjedinjene Američke Države uvele carine od 25 posto na automobile uvezene iz Kine i kako su Kina i drugi američki trgovinski partneri uzvratili recipročnim mjerama, u priopćenju se navodi kako se trenutačno sprema scenarij rušenja Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini – NAFTA.

Tenzije izazvale Trumpove odluke

To bi u konačnici, kako navode, moglo globalnu trgovinu koštati i do 2.000 milijarde dolara.

Tenzije na globalnoj trgovinskoj sceni izazvale su odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji uvođenjem carina i drugih poreza želi smanjiti trgovinski deficit SAD-a s Kinom, Europskom unijom, Kanadom i Meksikom.

U prvom redu su uvedene američke carine na aluminij, čelik i proizvode autoindustrija, a druge strane su uzvratile uvođenjem i najavama novih carina na američke proizvode.

Izvor: Agencije