FK Partizan duguje gotovo 15 miliona eura

Maričić je dodao da je stanje u klubu katastrofalno kada je u pitanju organizacija (Getty Images)

Fudbalski klub Partizan, zaključno sa 31. decembrom 2014. godine, duguje 14.870.000 eura, saopštio je danas član Upravnog odbora kluba Ivan Maričić.

Crno-beli najviše duguju državi za porez 4,7 miliona eura, prema igračima i zaposlenim u klubu 3.314.000, menadžerskim agencijama 2.534.800, dobavljačima 1.532.000, povezanim licima a u koja spadaju JSD Partizan i “Partizan travel” 1.189.000, finansijske obaveze su 1.030.000 i obaveze prema drugim klubovima i kazne UEFA iznose 585.600 eura.

“Prioritet je da vratimo dug prema državi za porez, a do 15. marta obavestićemo javnost kolika su naša potraživanja. Nismo hteli da čekamo do tada sa objavljivanjem svih podataka, ali kada budemo imali i tu jasnu sliku definisaćemo šta i kako je potrebno da radimo”, rekao je Maričić na konferenciji za medije na stadionu Partizana.

Odgovornost za dug

Maričić je dodao da prethodna Uprava, koliko god je zaslužna za odlične rezultate i niz od šest titula, isto tako snosi najveću odgovornost za dug.

“Uprava koja je bila na čelu kluba u prethodne tri-četiri godine doprinela je povećanju duga, međutim, to nije nešto što ugrožava opstanak i perspektivu kluba. Biće opasno ako mi ne obezbedimo da prihodi budu veći od rashoda. Svi mi imamo dugove, pa i veliki klubovi kao što su Manchester United i Bacelona. Mi imamo pokriće za taj dug u visini našeg igrackog kadra. Možda će Partizan jednog dana, na primer, dugovati 50.000.000 evra, ali će igrati finale Lige šampiona, što bih ja voleo”, poručio je Maričić.

“Moramo da napravimo finansijski plan u kome će se definisati obaveze kluba, šta se kome duguje. Ovo je egzaktno proverljiva stvar, mi ćemo biti srećni ako neko utvrdi drugačije. Sa radošću ćemo prihvatiti da smo pogrešili.Sve što bih rekao oko potraživanja ne bi bila dobra informacija. Iza svake cifre stoji izveštaj, određeno vreme i provera”, rekao je Maričić.

Maričić je dodao da je stanje u klubu katastrofalno kada je u pitanju organizacija.

“Ne smemo da imamo nepotrebne troškove. Kluba mora da se zategne na svim nivoima i rukovodi po tržišnim prinicipima. Analiza će pokazati da li imamo višak zaposlenih. Neophodno je uvesti red, od portirnice do samog vrha, kako bi se upravljalo klubom”.

Na pitanje novinara da li je spreman da kao član Upravnog odbora izdvoji 50.000 eura kao donaciju klubu, koliko je predložio predsjednik Zoran Popović, Maričić je rekao:

“Ja te pare nemam, prosečan sam građanin, sa prosečnim primanjima. Partizan je profesionalni klub koji živi od prihoda i rashoda. Sistem donacija je bio karakterističan za period iza nas.Kada date toliki novac, morate da imate neki interes”.

“Uprava napolje“

Maričić se osvrnuo i na naviječe crno-belih, koji su na početku meča protiv Voždovaca (3:3) skandirali “Uprava napolje”.

“Taj način ophođenja prama upravi postoji i ranije. Kako da vodimo kluba ako oni kažu Uprava napolje, ako razmišljamo o tome, onda tu nema ozbiljnog vođenja kluba”, rekao je Maričić.

On je objasnio da je klub zatražio od Poštanske štedionce kredit od četiri miliona eura u trenutku kada se nije znalo da će Lokomotiva za igrača Petra Škuletića ponuditi istu svotu novca.

“Nakon odlaska Škuletića dobili smo višak para koje su nam nepotrebne. Odlučili smo da uzmemo kredit od milion evra, to je dokaz da imamo ispravan odnos prema klubu”, rekao je Maričić.

Ispred revizorske kuće D.O.O. Vaskons JVP novinarima se obartio Duško Vasiljević, koji je naglasio da u čitavom postupku nema zakulisnih radnji.

“Uprava kluba i zaposleni sarađuju sa nama. Sav novac koji je ušao u Partizan nalazi se i finansjskom izveštaju, ovde su sve legitmne obaveze koje su nastale i za koju postoji dokumentacija”, rekao je Vasiljević.

Partizan trenutno zauzima prvo mjesto u Superligi Srbije sa šest bodova više od Crvene zvezde.

Izvor: Agencije