FK Sarajevo brani ugled bh. nogometa u Evropi

Najbolji pojedinac susreta u Norveškoj bio je dvostruki strijelac Ševko Okić (fcsarajevo.ba)

Pobjedom od 3:1 (2:1) na gostovanju kod norveškog Haugesunda nogometaši Sarajeva su nadoknadili zaostatak od jednog gola (0:1) iz prvog meča i plasirali se u treće pretkolo Lige Evrope.

Šef stručnog štaba Sarajeva Dženan Uščuplić je nakon utakmice bio zadovoljan igrom i rezultatom koji su ostvarili njegovi izabranici.

“Vratilo nam se ono što smo propustili u Sarajevu. Nije mala stvar postići pogodak nakon isključenja. Čestitam svojim igračima. Imamo četiri-pet dana da se pripremimo za sljedeću utakmicu. Mislim da ćemo biti spremni i svježi za narednu utakmicu”, rekao je on.

U trećem pretkolu nogometaše Sarajeva čeka dvomeč protiv grčkog Atromitosa.

Prva utakmica će biti odigrana 31. jula na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović-Hase” u Sarajevu, s početkom u 20:30 sati, a revanš je sedam dana kasnije u Grčkoj.

Okić: Prvi i najdraži golovi

Najbolji pojedinac susreta u Norveškoj bio je dvostruki strijelac Ševko Okić, koji je u ljetnom prelaznom roku stigao u Sarajevo iz Veleža.

Okić je postigao dva gola za bordo tim, od kojih je drugi, u 82. minuti, odnio sve nade domaćina iz Norveške za prolaz dalje.

“Presretan sam… Za mene ovi golovi u dresu Sarajeva mnogo znače. Prvi put igram evropske utakmice i presretan sam što su upravo moji golovi odveli Sarajevo u narednu rundu takmičenja. Smatram da su svi odigrali jako dobro i radujem se prvoj utakmici protiv grčkog predstavnika pred ispunjenim Koševom”, kazao je on za zvaničnu klupsku stranicu.

“Sigurno da je osjećaj fantastičan. Bilo nam je bitno da prođemo, nije bitno ko će dati gol. Danas sam to ja, sutra neko drugi. Mislim da imamo šanse i protiv Atromitosa i nećemo se tako lako predati”, poručio je Okić.

“Osjećam se fenomenalno. Utakmica drugačija u odnosu na prvu, kada smo bili dosta dominantniji. Sada nismo igrali lepršavo, ali su došli golovi, ono što nam je nedostajalo u prvoj utakmici. Potpuno zasluženo smo prošli dalje i idemo brzo da se okrenemo u nove radne pobjede”, kazao je Miloš Stojčev, strijelac prvog gola protiv Haugesunda.

U drugom poluvremenu gosti su ostali sa deset igrača – drugi žuti karton dobio je najiskusniji u ekipi sa Koševa Džemal Berberović.

Odužili se navijačima

“Ja sam presretan što smo prošli dalje i ne bih mnogo da se osvrćem na ovu utakmicu, bitno je samo da smo prošli dalje. Mi ćemo i u narednoj utakmici dati sve od sebe. Pozivam navijače da dođu da nas podrže u velikom broju, jer nam to, zaista, znači. Njihova podrška na zadnjem susretu nam mnogo znači. Nekolicina njih je došla i u Norvešku, a mi smo im se odužili na najbolji mogući način”, kazao je Stojčev.

“Mi uvijek spremamo utakmicu po utakmicu. Nije važno je li to u kvalifikacijama za Ligu Evrope, Kupu Bosne i Hercegovine ili prvenstvu. Sada ćemo se spremati za Atromitos, pa Zvijezdu Gradačac i to je nešto što nam donosi rezultate”, rekao je Stojčev.

Fudbalski klub Sarajevo jedini je prošao u treće pretkolo od četiri bosanskohercegovačka tima koji su ove sezone startali u kvalifikacijama za evropska takmičenja.

Zrinjski je u Ligi prvaka ispao od Maribora, dok su se od Lige Evrope oprostili Željezničar (uspješniji je bio skopski Metalurg) i Široki Brijeg (bolji je bila češka Mlada Boleslav).

Izvor: Agencije