FK Sarajevo, korak po korak s Tanom

Prije tri dana finaliziran je ugovor prema kojem je vlasnik premijerligaša Cardiffa, malezijski milijarder Vincent Tan stekao pravo na dominantnu upravljačku strukturu Fudbalskog kluba Sarajevo.

Mirsad Fazlagić bio je najbolji igrač Sarajeva šezdesetih godina u kojima se klub takmičio sa evropskim velikanima. Klupska legenda kaže da je ulazak Tana u FK Sarajevo, najljepše što se moglo desiti ne samo klubu, nego i ovdašnjem nogometu.

Kraj devedesetih i period Muhameda Granova bio je jedan od najuspješnijih za klub, koji se čvrsto pozicionirao kao jedan od najjačih u regiji. Bivši predsjednik hvali Tanov dolazak u klub i naglašava da je i Malezijac napravio dobar posao.

Problem nedostatka novca

Novinar Al Jazeere, koji se javio iz glavnog grada BiH, navodi kako je „poznato da je nedostatak novca najveći problem kako regionalnog, tako i bh. nogometa i to je muka sa kojom se suočavaju svi klubovi“.

„Nogomet se nekada finansirao od društvenih i državnih sredstava, ali je to vrijeme prošlo, takav model je postao društveno neopravdan, zbog čega su klubovi morali da se tržišno preorjentišu“, dodaje Delić.

Shvatili su to u Sarajevu, krenuli u akciji, pronašli investitora i otvorili mu vrata kluba.

No, direktor FK Sarajevo Dino Selimović izbjegava priču o formiranju super jakog tima, Ligi prvaka i regionalnoj dominaciji.

Radije će izabrati uspjeh korak po korak.

Izvor: Al Jazeera