Flavio Sanader tvrdi da krunski svjedok laže

Flavio Sanader (desno) na suđenju u Zagrebu (Pixsell)

Flavio Sanader, brat bivšeg premijera i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) optuženog za primanje deset miliona eura mita od mađarske naftne kompanije MOL, u četvrtak je opovrgao iskaz krunskog svjedoka Roberta Ježića.

Ježić je posvjedočio da je za Sanadera preuzeo prvu polovinu MOL-ovog mita, dok je primanje preostalih pet miliona eura organizirao Flavio Sanader.

“To je laž, ne znam ništa o tome”, odgovorio je Flavio Sanader na pitanje odbrane je li tokom susreta sa svojim bratom i Ježićem u Cirihu razgovarao o novčanim transferima.

Bez razgovora o novcu

Svjedok je potvrdio da se s bratom i Ježićem, kojeg poznaje osam ili devet godina, susreo u oktobru 2009. godine. Prisjetio se da mu se brat javio iz Milana kada je s Ježićem bio na utakmici Lige prvaka.

“Pitao me je jesam li zauzet, da se vidimo ako bi došli u Cirih. Sljedeći dan su došli, a ja sam rezervirao sobu u hotelu za dnevni boravak. Nakon nekog vremena Ježić je otišao, a ja sam bio s bratom. Vratio se oko dva i pol sata kasnije i zatim su otišli na aerodrom”, ispričao je Flavio Sanader.

Dodao je da se tokom zajedničkog susreta razgovaralo uglavnom o utakmici, a ne, kako Ježić tvrdi, o transferu novca. “Apsolutno ne. Ja o tome ne znam ništa. Ako to govori Ježić, onda laže”, kazao je Flavio Sanader na Županijskom sudu u Zagrebu.

Flavio Sanader: “To je laž, ne znam ništa o tome.”

Ježić, krunski svjedok tužiteljstva, rekao je da je odlučio odustati od dogovora da Sanader preko njegovih firmi primi cijeli iznos nakon što je na račun njegove švicarske kompanije Xenoplast uplaćeno prvih pet miliona eura MOL-ovog mita.

Nastavak suđenja

Kazao je i da je Sanader na sastanku s bratom u Cirihu Flaviju navodno kazao: “Robi više neće, pa te molim da ti to dalje organiziraš”.

“Iz toga sam zaključio da je on trebao obaviti drugi dio posla”, kazao je ranije Ježić.

Ježićev iskaz su u međuvremenu pobila i dva svjedoka koja su utvrdila da je novac na računu njegove švicarske kompanije bio namijenjen njemu, a ne Sanaderu.

Ježić je odlučio odustati od dogovora da Sanader preko njegovih firmi primi cijeli iznos od ukupno deset miliona eura.

Suđenje u aferi INA-MOL nastavlja se svjedočenjem komercijalnog direktora MOL grupe i bivšeg člana Nadzornog odbora INA-e Abela Galacza.

Inače, Flavio Sanader, prije promjene imena znan kao Vlado, živi i radi u Švicarskoj i vlasnik je tri kompanije, od kojih je jedna registrirana za izdavaštvo.

Prema mišljenju tužiteljstva, upravo je on trebao preuzeti drugu polovicu od ukupno deset miliona eura navodnog mita MOL-a bivšem premijeru za predaju upravljačkih prava u INA-i.

Izvor: Agencije