Florence donio poplave, broj žrtava porastao na 12

Zvaničnici su upozorili evakuisane stanovnike da se ne pokušavaju vratiti u svoje domove (EPA)

Najmanje 12 osoba je stradalo u naletu tropske oluje Florence na istočnoj obali SAD-a, a meteorolozi upozoravaju na ogromne količine kiše i poplave u ugroženom području, novi je zvanični bilans posledica nepogode.

U državama Severnoj i Južnoj Karolini kiša ne prestaje da pada i praćena je jakim vetrom, koji sada duva brzinom do 75 kilometara na sat.

Zvaničnici su upozorili evakuisane stanovnike da ne pokušavaju da se vrate u svoje domove.

AP navodi da bi narednih dana mogle da uslede najveće poplave u istoriji Severne Karoline. U gradovima Nju Bern i Džeksonvil iz poplavnih voda već je spaseno više od 500 ljudi.

Šteta od 10 do 60 milijardi dolara

Američki Nacionalni centar za uragane objavio je da obilna kiša i dalje pada u toj saveznoj državi i da se očekuju “katastrofalne” posledice, a da je u njenom zapadnom delu povećan rizik od od klizišta.

AP navodi da je jutros u pogođenim područjima sve tri savezne države bez struje bilo više od 700.000 ljudi, u skloništima je više od 20.000 osoba u Severnoj Karolini, u Južnoj Karolini 6.400 ljudi, a u Virdžiniji 400 osoba.

Zbog nevremena je otkazano više od 2.400 letova, a potencijalna ekonomska šteta procenjena je u rasponu od deset do 60 milijardi dolara.

Vlasti u Južnoj Karolini saopštile su da policija čuva evakuisana područja od pljački, dok je u Wilmingtonu u subotu uveče uveden policijski čas.

Bela kuća saopštila je da je predsednik Donald Trump odobrio dodelu federalnih sredstava nekim pogođenim okruzima, a najavljeno je i da će Trump sledeće nedelje posetiti pogođeno područje.

Izvor: Agencije