Fočaci protiv gradnje hidrocentrala na Drini

Vlada Republike Srpske potpisala je sa njemačkim energetskim koncernom ER VE E ugovor o strateškom partnerstvu za gradnju četiri hidrocentrale na rijeci Drini u okolici Foče.

Ugovor je vrijedan 460 miliona eura, a u novoosnovanom preduzeću Republika Srpska imat će 40, dok njemačka multinacionalna korporacija dobija 60 posto vlasništva.

Moguć referendum

Mještani i vlasti Foče protive se ovakvim rješenjima bez njihovog učešća. Najavljuju da bi o ovom pitanju mogli održati i lokalni referendum.

Istovremeno, crnogorske vlasti i nevladine organizacije traže objašnjenje od vlasti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine kako će najavljena gradnja hidroelektrana na Drini utjecati na životnu sredinu susjedne Crne Gore.

Tvrde da ih vlasti RS-a nisu obavjestile o nacrtu studije koja je prije mjesec dana predstavljena u Foči. 

Deklaracijom crnogorske Skupštine o zaštiti rijeke Tare, i izvještajem UNESCO-a iz 2005. godine zaustavljena je ideja o gradnji hidroelektrane na području Tare.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džomnić izjavio da ovaj projekat ne ugoržava Crnu Goru i da on ne vidi razloge za poduzimanje bilo kakvih aktivnosti s ciljem njegovog sprječavanja.

Izvor rijeke Drine. Mjesto na kojem se spajaju Piva i Tara, na samoj granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Više od 30 kilometara toka ove rijeke, mogao bi uskoro biti zaustavljen i pretvoren u nekoliko akumulacionih jezera.

Vlada bh. entiteta Republika Srpska potpisala je ugovor sa njemačkim energetskim koncernom RWE (ER VE E) o gradnji 4 nove hidroelektrane na Drini.

Najveća od njih bila bi BUK BIJELA, 9 kilometara uzvodno od Foče, s branom visine 70 metara.

Potom bi na red došle hidroelektrane Sutjeska, Foča na samom ulazu u grad, te nizvodno elektrana Paunci.

„Vrijednost projekta HES Gornja Drina po računici vlade Republike Srpske je oko 460 miliona eura“, kaže ministar energetike bh. entiteta Republika Srpska Željko Kovačević.

RWE se u reklamnim kampanjama deklariše kao korporacija koja poštuje visoke ekološke standarde.

Ali, u Evropskoj Uniji je poznata i kao jedna od vodećih energetskih korporacija po emisiji ugljen-dioksida. 

Olaf Heil, direktor za hidro-projekte u RWE Innogy RWE Innogy GmbH ističe:

„Ovo je bio naš veliki cilj: da uspostavimo partnerstvo sa Republikom Srpskom i nadamo se da će u narednim godinama ono biti uspješno.“

Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović ističe da entitetska Vlada nije ispoštovala zakonske procedure da bi gradila na Drini.

Kao takav, projekat je neprihvatljiv za lokalnu vlast.

„Sa obje strane rijeke u Jošaanici i Pauncima, žitelji srpske i povratnici bošnjačke nacionalnosti zabrinuti su za svoju budućnost, ukoliko dođe do gradnje hidroelektrana“m, javio je reporter Al jazeere Dragan Stanimirović.

U odboru protiv gradnje HE paunci ističu da bi mnoge kuće bi bile potopljene, kao i najplodnija zemlja, ali i pravoslavno i muslimansko groblje koje se nalaze jedno uz drugo.

Bez povlačenja

Uprkos negodovanjima, u Vladi iz Banjaluke kratko kažu da će graditi hidroelektrane i ispoštovati sve ekološke i druge uslove.

Načelnik Krsmanović ističe da neće posustati u borbi za interese svih građana Foče.  

Nakon završetka pripremnih radova, planirano je da početak izgradnje Buk Bijele, prve u nizu hidroelektrana, počne u septembru 2014. godine.

Izvor: Al Jazeera