Foke odbile reći Obami ko je ubio Bin Ladena

Mark Owen, koji je vrlo brzo identificiran kao Matt Bissonnette, branio je verziju događaja koju je iznio u knjizi (AFP)

Američki specijalac koji je učestvovao u ubistvu Osame bin Ladena u svom prvom intervjuu od objavljivanja knjige o toj operaciji rekao je da je vođa Al-Kaide ubijen čim se pojavio na prozoru spavaće sobe, što je u suprotnosti sa zvaničnom verzijom događaja.

“Ako tip promoli glavu na ćošku, on bi vrlo lako mogao kod sebe imati pištolj”, rekao je u intervjuu američkoj TV mreži CBS bivši pripadnik Mornaričkih foka (Navy SEALs), koji je pod pseudonimom Mark Owen objavio knjigu “Nimalo lak dan” (No Easy Day) o operaciji vođenoj u Pakistanu drugog maja 2011. godine.

“Vi ne čekate da on uzme automatsku pušku ili pojas sa eksplozivom ili da baci granatu na vas”, dodao je on.

Owen, koji je vrlo brzo identificiran kao Matt Bissonnette, branio je verziju događaja koju je iznio u knjizi, navodeći da se Bin Laden, poslije prvog hica, još pomjerao i da je ponovo upucan kad su pripadnici Foka upali u njegovu sobu. 

Timski rad

“Foke nisu mogle da vide njegove ruke tako da je on mogao nešto držati. Mogao je držati ručnu bombu ili nešto drugo ispod svojih grudi”, rekao je Owen.

Prema američkim zvaničnicima, Bin Laden je ubijen tek pošto se povukao u sobu, što je stvorilo strah da bi mogao uzeti oružje.

Owen je rekao da su na sastanku sa predsjednikom Barackom Obamom Foke odbile reći ko je od njih upucao Bin Ladena.

“Lako je povući okidač, ali nije riječ o tome ko je bila ta osoba, u pitanju je tim”, rekao je Owen i ponovio da nije bitna ta osoba.

Pentagon je najavio da bi mogao tužiti Owena zbog objavljivanja povjerljivih vojnih tajni.

U pismu koje je dobio od glavnog advokata Pentagona, Owen je obaviješten da bi mogao biti tužen zbog kršenja ugovora o povjerljivosti koji je potpisao sa mornaricom.

Izvor: Agencije