Oglasi

Folklandski otoci najavili referendum

Otoci žele ostati britanska prekomorska teritorija s autonomnom vladom, uprkos Argentini.
Zvaničnici Folklandskih otoka žele održati veze s Velikom Britanijom uprkos željama ArgentineEPA

Nakon višemjesečnih napetosti englesko-argentinskih odnosa, vlasti Folklandskih otoka su najavile organiziranje referenduma o samoopredjeljenju 2013. kako bi potvrdili pripadnost engleskoj kruni, a Argentini osporili suverenitet nad otocima.

"Ne želimo da otocima vlada Buenos Aires", navodi se u saopćenju predsjednika mjesne parlamentarne skupštine Gavina Shorta.

On je objasnio da su oni uz podršku britanske Vlade odlučili organizirati referendum o Folklandima, koje Argentinci nazivaju Malvinima, kako bi uklonili svaku sumnju i potvrdili želju da ostanu britanska prekomorska teritorija s autonomnom vladom.

Kirchner u UN-u

Referendum će biti organiziran u prvoj polovini 2013. i otvoren je za sve nezavisne međunarodne posmatrače.

Short je najavio referendum u jeku obilježavanja 30. godišnjice rata 1982. godine između Britanije i Argentine, u kojem je poginulo više od 900 ljudi.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner planira insistirati na argentinskom suverenitetu nad Folklandima na sastanku Odbora o dekolonizaciji Ujedinjenih naroda, koji će se održati u četvrtak u New Yorku.

Short se nada kako će referendum pomoći da građani Foklanda "pošalju snažnu poruku svijetu" o njihovoj želji da zadrže veze s Londonom.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da će Velika Britanija poštovati svaku odluku koju otočani donesu na referendumu, te isto zatražio od Argentine.

Argentina tvrdi da je Britanija ilegalno okupirala otoke, a Britanija optužuje Argentinu da ne poštuje volju 3.000 stanovnika Folklandskih otoka.

Izvor: Agencije