Fondacija Georgea Sorosa tužila Mađarsku

Soros: Zakon nazvan „Zaustavite Soroša“, usvojen u junu, predviđa zatvor do godinu dana za ljude koji pomažu tražiocima azila (EPA)

Fond za otvoreno društvo američkog milijardera filantropa mađarskog porijekla Georgea Sorosa saopćio je kako je uložio tužbe Evropskom sudu za ljudska prava i mađarskom Ustavnom sudu oko nedavno uvedenih zakona u Mađarskoj usmjerenih protiv nevladinih organizacija koje rade s izbjeglicama i tražiocima azila, prenose agencije.

Direktor Pravne inicijative Otvorenog društva James Goldstone rekao je danas za agenciju AP kako je pravni postupak pokrenut da bi se suprotstavili zakonima čiji je cilj „zastrašivanje i ušutkivanje nezavisnih glasova u Mađarskoj“.

U saopćenju ove fondacije čije je sjedište u New Yorku, navodi se kako se Evropski sud za ljudska prava poziva da „brani mađarsku demokratiju“.

Slobode na udaru

Zakon nazvan „Zaustavite Soroša“, usvojen u junu, predviđa zatvor do godinu dana za ljude koji pomažu tražiocima azila, a u julu je zakonom uvedena taksa od 25 posto na finansijsku ili drugu pomoć iz inostranstva grupama koje promoviraju migracije.

Kako navodi advokatica Fonda Daniela Ikawa, mađarski zakoni krše konvencije EU  o slobodi govora i udruživanja, te izlažu „veliki spektar legitimnih aktivnosti opasnosti od krivičnog gonjenja“.

Fond za otvoreno društvo podržava neke od nevladinih organizacije na meti antiimigracijske politike mađarskog premijera Viktora Orbana.

Izvor: Agencije