Forbes: ‘Kraljevi’ i dalje najvredniji nogometni klub

Vrijednost aktuelnog prvaka Evrope, prema Forbesovim finansijskim mjerilima, iznosi 3,26 milijardi američkih dolara (Reuters)

Real Madrid je i treću godinu zaredom finansijski najvredniji nogometni klub na svijetu prema istraživanju američkog magazina Forbes.

Vrijednost aktuelnog prvaka Europe, prema Forbesovim financijskim mjerilima, iznosi 3,26 milijardi američkih dolara, a “Kraljevi” su sa godišnjim ukupnim prihodom od 746 miliona dolara najjači sportski brand uopće u svijetu sporta.

Tim iz španske prijestolnice ima godišnji profit od 171 milion dolara, dva miliona manje od Manchester Uniteda i mnogo manje od najprofitabilnijeg kluba na svijetu – NFL tima Dallas Cowboys (241 milion). No, Real je u protekle tri godine samo od Lige prvaka zaradio rekordnih 154 miliona dolara.

Barcu najviše prate

Na drugom mjestu Forbesove liste je Realov najveći suparnik Barcelona s 3,16 milijardi dolara, a katalonski gigant drži prvu poziciju po najvećoj ostvarenoj zaradi od TV-prava u jednoj godini – 190 miliona dolara, kao i broju sljedbenika na društvenim mrežama.

Manchester United je treći s 3,1 milijardom dolara, ali  su slavni “Crveni đavoli” prvi u svijetu nogometa prema sponzorskim ugovorima.

Među prvih pet Forbesove liste su minhenski Bayern vrijedan 2,35 milijardi dolara i Manchester City s 1,38 milijardi, a dalje slijede Chelsea (1,37), Arsenal (1,31), Liverpool (982 miliona), Juventus (837) i Milan (775).

Iznenađenje je što je francuski prvak PSG tek na 12. mjestu sa 634 miliona dolara.

Izvor: Agencije