Forbes: Real Madrid najbogatiji klub svijeta

Nogometni klub Real iz Madrida dominantan na Forbesovoj listi (AP)

Aktuelni prvak Evrope u nogometu, madridski Real, najbogatiji je klub na svijetu, čija se vrijednost procjenjuje na više od 2,5 milijardi eura, objavio je danas magazin Forbes.

Druga na listi je Barcelona, žestoki rival „Kraljeva“ iz španske prijestolnice, čiji je kapital vrijedan 2,3 miliona eura.

Treći je engleski velikan Manchester United sa 2,1 milijardom eura, četvrti višestruki prvak Njemačke Bayern iz Minhena sa 1,4 milijarde, a slijede engleski premijerligaši Arsenal (983 miliona eura), Chelsea (641) i Manchester City sa 637 miliona eura.

Italijanski Milan je na osmom mjestu, sa vrijednošću od 632 miliona eura, slijedi Juventus sa 620, a na desetom mjestu je Liverpool, sa imovinom vrijednom 510 miliona eura.

Pojedinačna konkurencija

Najplaćeniji sportista je američki bokser Floyd Mayweather Jr, čija godišnja zarada iznosi 78 miliona eura.

Na drugom mjestu je portugalski nogometaš i napadač Reala Cristiano Ronaldo, sa više od 59 miliona eura godišnje, a treći je košarkaš NBA ligaša Miami Heata, Amerikanac LeBron James sa 53 miliona eura.

Nogometaš Barcelone, Argentinac Lionel Messi, četvrti je po redu sa blizu 48 miliona eura godišnje.

Prvi teniser svijeta, Španac Rafael Nadal, zauzima deveto mjesto najbogatijih sportista, sa godišnjom zaradom od 44,5 miliona eura.

Izvor: Agencije