Ford investira 200 miliona eura u Rumuniju

Proizvodnja sportskog terenca EcoSport u Rumuniji počet će u jesen 2017. godine (AP)

Američki proizvođač automobila Ford Motors će investirati 200 miliona eura (224 miliona dolara) u proizvodnju manjih sportskih vozila EcoSport u svom rumunskom ogranku Automobile Craiova, najavio je izvršni direktor Forda zadužen za Evropu James Farley.

Ford je preuzeo posrnulog rumunskog proizvođača Automobile Craiova 2008. godine i u toj fabrici proizvodi model B-Max, ali su zbog male tražnje prekidi proizvodnje u tom pogonu postali uobičajeni, prenosi Reuters.

Proizvodnja sportskog terenca EcoSport počet će u jesen 2017. godine, rekao je Farley novinarima tokom posjete pogonu u južnoj Rumuniji.

Zadržati zaposlene

Dodao je kako će „od tog trenutka Craiova postati jedini pogon za proizvodnju EcoSport modela za prodaju na tržištu Evrope (izuzev Rusije)“.

Kako je naveo direktor Forda za Evropu, američka kompanija se nada kako će zadržati postojeći nivo zaposlenih u Rumuniji.

Farley je istakao kako očekuje da će u ovoj godini Ford prodati više od 200.000 sportskih vozila u Evropi, što bi bilo povećanje od 30 posto u odnosu na godinu ranije.

Izvor: Agencije