Ford kupio kompaniju za iznajmljivanje e- skutera

Ovom kupovinom Ford želi proširiti prisustvo u alternativnim načinima gradskog prijevoza (www.spin.app)

Američka kompanija za proizvodnju vozila Ford kupila je malo poznatu startup kompaniju Spin za iznajmljivanje električnih skutera za javnu upotrebu.

Ovom kupovinom Ford želi proširiti prisustvo u alternativnim načinima gradskog prijevoza, prenosi Beta.

Stoljeće stara automobilska kompanija objavila je kupovinu Spina, koji pretplatnicima u San Franciscu iznajmljuje javne e-skutere, koje mogu ostaviti bilo gdje, ne samo na namjenskim stanicama za to.

Spin radi u 13 gradova i na prostranim imanjima fabrika i univerziteta, omogućavajući pretplatnicima da pozajme e-skuter za samo jedan dolar, uz dodatnih 15 centi za minut korištenja.

Kompanije ulažu u e-skutere

Iz Forda kažu da je posljednjih godina “dramatično porastao” broj opcija za prijevoz ljudi i da u nekim prilikama ljudi koriste više vidova transporta tokom samo jednog putovanja.

Najveće američke kompanije za gradski prijevoz putnika, nalik taksiju Uber i Lyft, također investiraju u iznajmljivanje e-skutera.

U oblasti San Francisca Ford već ima Ford Go Bike, vlastiti sistem za javnu upotrebu običnih gradskih i električnih bicikala uz pretplatu.

Iako zvanično nisu objavljeni finansijski uslovi kupovine, u medijima se špekulira s cifrom od 40 do 100 miliona dolara.

Izvor: Agencije