Foreign Policy: Hasanbegović osvjedočeni fašist

Hasanbegović je nekada bio istaknuti član ultradesničarske stranke koja je otvoreno propagirala ustaški pokret, podsjeća Foreign Policy (Grgo Jelavic / Pixsell)

Na mjestu ministra kulture u novoj hrvatskoj vladi nalazi se ultradesničar i osvjedočeni fašist Zlatko Hasanbegović, koji svojim “kulturnim ratom” priprema teren za budućnost, navodi američki portal Foreign Policy.

Pišući o hrvatskoj krajnjoj desnici, u tekstu se navodi da je njen cilj postaviti temelj za konačan napad na liberalnu demokraciju.

Za razliku od desničara u Poljskoj i Mađarskoj, koji pokušavaju minirati svoje demokratske institucije, hrvatski ekstremisti i nacionalisti za sada svoj rat vode unutar kulturne scene, ukazuje portal.

“Hrvatska desnica za sada nema moć krenuti stopama Mađarske i Poljske, pa stoga kulturni rat koji provodi Hasanbegović izaziva još više zlih slutnji jer priprema teren za budućnost. Kulturni rat Hasanbegovića za račun ultradesničara natopljen je krvavom povijesti Balkana, a ona ima ozbiljne posljedice i danas”, smatra Foreign Policy.

Hasanbegović je nekada bio istaknuti član ultradesničarske stranke koja je otvoreno propagirala ustaški pokret iz Drugog svjetskog rata. Stranku je napustio, ali se nikada nije odrekao njenih načela, podsjetio je američki portal.

“Otkako je došao na vlast, Hasanbegović nije ničim ublažio svoj radikalizam, pa je čak uskratio financiranje progresivnim skupinama i neovisnim medijima. Podržao je revizionistički film Jasenovac: Istina koji negira razmjere zločina koje je počinila nacistička Nezavisna Država Hrvatska u Drugom svjetskom ratu”, piše američki portal, a prenose mediji u Srbiji.

Esktremisti neće uspjeti

Duboko zabrinuti zbog hrvatskog zaokreta ka krajnjoj desnici, upućeni ipak napominju da ekstremisti neće uspjeti prigrabiti vlast u cijeloj zemlji, kao što je to Viktoru Orbanu uspjelo u Mađarskoj. Desnica i ekstremna desnica u Mađarskoj su pridobili 75 posto glasača, ukazuje direktor zagrebačkog ureda fondacije “Friedrich Ebert”, Nenad Zakošek.

“Ovdje je društvo podijeljeno. Ne postoji mandat da se ide toliko daleko”, smatra Zakošek.

Foreign Policy poručuje da se “pristalice krajnje desnice, kao što je Hasanbegović, nikada neće odreći sna o velikoj Hrvatskoj, iako nema pokazatelja da su spremni prihvatiti se oružja zarad bosanskih Hrvata”.

Za sada, kao navodi portal, vlada u Zagrebu “pokazuje svoje mišiće” blokirajući Srbiju u njenim pregovorima s Bruxellesom o članstvu u Europskoj uniji.

Zakošek smatra da će progresivne snage u Hrvatskoj uzvratiti. Tokom procesa pristupanja EU postupan napredak je bio očit.

“Po ulasku u EU, nastalo je nazadovanje, a Bruxelles tu ne može mnogo učiniti. Unija je izgubila moć utjecaja na politiku Zagreba koju je imala tokom pristupnih pregovora”, objašnjava Zakošek.

Izvor: Agencije