Forenzika, od drevnih udžbenika do MRI

Nova izložba u Londonu baca svjetlo na nauku forenzike. Al Jazeerina novinarka Jessica Baldwin dobila je pristup prije samog otvaranja izložbe: Forenzika, anatomija zločina – u londonskom muzeju Wellcome Collection.

Izloženo je sve – od poznate opreme za forenzičko istraživanje do drevnih udžbenika o toj temi, uključujući i kineski vodič za autopsiju iz trinaestog stoljeća. Ali, tek sa dolaskom fotografije, zapravo je i napredovala forenzika kao nauka.

„Svi smo zabrinuti zbog vlastite smrti i imamo neku vrstu straha, jeze zbog onog što se dešava nakon nje. Možda tumačenjem smrti možemo shvatiti ono što će se desiti svakom od nas“, kaže kustos muzeja Wellcome Collection Lucy Shanahan.

Danas se veliki broj ljudi bavi forenzikom i mukotrpno sakupljaju dokaze uz pomoć napredne tehnologije. U mrtvačnicama, gdje je moto da svaki kontakt otkriva po jedan detalj, nekadašnja keramička platforma zamijenjena je sjajnim čelikom.

Snimci rata iz BiH

Ova izložba uključuje sve – od audiozapisa moderne autopsije, do videosnimaka futurističke autopsije bez skalpela – poznata kao MRI.

Policijske tehnike su napredovale od 1934. godine kada su se uzimali samo otisci prstiju i sada redovno uključuju DNK uzorke.

„Izložba je fascinirajuća. Gnusna je i jeziva, ali također potiče na razmišljanje. Cijela jedna soba posvećena je forenzici masovnih ubistava i etičkog imperativa da se otkrije identitet nestalih osoba“, navodi Al Jazeerina novinarka Baldwin.

Hladnjak za mrtvace dio je instalacije savremene bosanske umjetnice Šejle Kamerić. U njemu se neprestano ponavljaju videosnimci iz rata u Bosni i Hercegovini.

Mjesta zločina iz sjevernog Čilea obuhvataju ogromne površine zemlje. Dokazi se moraju prikupiti da bi se mogli goniti ratni zločinci, ali i još bitnije – otkrile nestale osobe.

Izvor: Al Jazeera