Formira se najveća američka aviokompanija

Izvor blizak pregovorima izjavio je da će novoformirana kompanija imati devet centara i 100.000 zaposlenika (Reuters)

Upravni odbori aviokompanija American Airlines i US Airways odobrili su spajanje dva avioprevoznika, čime će se stvoriti najveća američka aviokompanija kad American završi sudski proces o bankrotstvu, kazali su izvori bliski pregovorima.

Spajanje kompanija bit će objelodanjeno kasnije u četvrtak, saznaje AFP.

Kako se navodi, novoformirana kompanija zadržat će ime American Airlines i njeno sjedište bit će u Dallas-Fort Worthu u saveznoj državi Texas.

Vijest o spajanju dvije američke aviokompanije dolazi nakon niza drugih sličnih ugovora, koji su osvježili  posustalu američku avioindustriju.

Izvor blizak pregovorima izjavio je da će novoformirana kompanija imati devet centara i 100.000 zaposlenika.

Američki regulatori i Sud za bankrotstvo moraju dozvoliti spajanje aviokompanija, jer je American bankrotirao u novembru 2011.

Dugoročni profiti

Pregovara se o tome da kreditori Americana budu vlasnici 72 posto nove aviokompanije, dok bi US Airways bio vlasnik ostatka firme.

Direktor US Airwaysa Doug Parker postat će direktor novoformiranog avioprevoznika, dok će direktor Americana Tom Horton postati šef Upravnog odbora do sredine 2014, kada će se povući, kazali su izvori bliski pregovorima.

Analitičari smatraju da je spajanje aviokompanija u Sjedinjenim Američkim Državama dobro za dugoročnu profitabilnost.

Projekcije za 2013. pokazuju da će američka aviondustrija biti najprofitabilnija na svijetu, kazao je John Thomas, analitičar iz LEK Consultinga.

Međutim, konsultant George Hamlin smatra da spajanje American Airlinesa i US Airwaysa nije garancija za ostvarivanje boljeg profita.

“Nije najjasnije da je sama veličina kompanije garancija uspjeha”, rekao je on za Al Jazeeru. “Najprofitabilniji avioprevoznik u svijetu i u Americi je Southwest Airlines, a on nije najveći.”

Novoformirani avioprevoznik imat će 1.530 letjelica, te 6.428 dnevnih letova.

Izvori: Al Jazeera i agencije