Formirana asocijacija albanskih opština

Albanski odbornici opština Preševo, Medveđe i Bujanovac sa krajnjeg juga Srbije na zajedničkoj sjednici danas su u Preševu donijeli odluku o formiranju Asocijacije opština nastanjenih Albancima u Preševskoj dolini, javlja  Anadolija.

Istakli su da ne traže ništa, već samo reciprocitet, odnosno, kako kažu, traže samo ono što imaju Srbi koji žive na Kosovu.

“S obzirom na Deklaraciju o ljudskim pravima (1948), Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i njenih protokola, Konvenciju o zaštiti nacionalnih manjina, kao i druge međunarodne instrumente o zaštiti ljudskih prava, Skupština albanskih odbornika Preševske doline (Preševo, Bujanovac i Medveđa) donijela je odluku o formiranju Asocijacije opština nastanjenih Albancima u Preševskoj dolini“, navodi se u dokumentu koji potpisuje Skupština albanskih odbornika, u kojem dodaju:

“Asocijacija albanskih opština Preševske doline treba da bude isto kao Zajednica srpskih opština u Republici Kosovo“.

Večina glasala za odluku

“Ukoliko eventualno dođe do promjene statusa Srba u Republici Kosovo, bazirajući se na načelu reciprociteta, Skupština se obavezuje da donese Odluku i o promjeni statusa Albanaca Preševske doline, u skladu sa referendumom od 1. i 2. marta 1992. godine“, piše u usvojenom dokumentu. 

Odluka je donijeta većinom glasova prisutnih 68 odbornika.

U opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa od 114 odbornika, njih 74 je albanske nacionalnosti.

Stranke koje su ranije podržale inicijativu predsjednika Nacionalnog savjeta Albanaca o formiranju asocijacije imaju 41 odbornika, a one koje se protive 33. 

Izvor: Al Jazeera i agencije