FOTO: Neka Stocu dignu spomenik, da znamo da je umro

Piše: Vedrana Maglajlija

U hercegovačkom gradu Stocu na svakom koraku mogu se vidjeti spomenici, novi i očuvani, srušeni i oštećeni, podignuti za učesnike proteklog ili Drugog svjetskog rata, ali većinom svaki govori o podijeljenosti ovog mjesta i različitim tumačenjima historije.

Stoga ne čudi da je u gradu s podijeljenjim školama, domovima zdravlja, pa čak i ugostiteljskim objektima, nova odluka Općinskog vijeća o obilježavanja i uređivanju grobišta iz Drugog svjetskog rata izazvala buru reakcija, strah kod pojedinih građana i sukobe političkih stranaka.

Jedne tvrde da je cilj da se postepeno uklone partizanska groblja, antifašistički spomenici i biste, dok druge kažu da će se time omogućiti pronalaženje i obilježavanje mjesta s posmrtnim ostacima žrtava koje “nisu bile dio komunističkog režima”.

“Odluka je totalno nedorečena i zato je izazvala reakcije. I usred ove nesređene situacije u Stocu iskapati kosti – mislim da je kontraproduktivno u ovom vremenu, nije više važno čije su žrtve”, kaže Edin Šetka iz Stranke demokratske akcije, koji je predsjednik Općinskog vijeća Stolac.

Ipak, za odluku su glasali vijećnici iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine.

Šetka objašnjava da zahtjev za obilježavanje i uređivanja grobišta mogu podnijeti pojedinici ili udruženja, nakon čega to razmatra komisija, koja će biti oformina, i ukoliko odobri taj zahtjev, o tome opet glasa Općinsko vijeće. Ako se utvrdi opravdanost nečijeg zahtjeva, istraživanje, premještanje i obilježavanje grobišta finansirat će sama Općina.

‘Potpuna revizija historije’

Protiv toga je, osim SDA, bila i Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, koja ističe da sve to Stočane podsjeća na slične odluke koje su donijele “ratne općinske strukture 1993. godine”.

Spomenik blajburškim žrtvama na Radimlji

U dvorištu zgrade gdje su smještene dvije škole – jedna za bošnjačku, a druga za hrvatsku djecu – postavljen je spomenik don Ivanu Musiću, “osloboditelju Stoca od višestoljetnog robovanja Turcima”, kako piše na ploči.

Nedaleko od toga, kako kaže Rupar, 1992. godine miniran je spomenik podignut učesnicima NOB-a, a nekoliko tona bronze je ukradeno.

Ipak, najviše pažnje i sporenja izaziva spomenik blajburškim žrtvama, koji je podignut pored srednjovjekovne nekropole stećaka u Radimlji kod Stoca, zaštićenom nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine. Upravo protivnici odluke o obilježavanju i uređivanju grobišta navode da se prvo treba izmjestiti taj spomenik, pa onda razmatrati druge.

“On je nazakonito izgrađen, iako imate odluke federalne inspekcije da se mora ukloniti, čak su došle brojne osude intelektualaca iz Hrvatske, koji su to nazvali skrnavljenjem kulturne baštine”, kaže Dizdar.

Međutim, stanovnici u gradu ne žele govoriti o spomenicima, ističući da imaju i drugih problema.

“Samo još da podignu spomenik ovom gradu, pa da znamo da je umro”, dobacuje jedan od njih u prolazu odmahujući rukom.

Izvor: Al Jazeera