Fotogalerija: Vojna parada Hamasa

Povodom 27-godišnjice palestinskog Hamasa u nedjelju je u Pojasu Gaze održana parada na kojoj su se lideri te organizacije zarekli da će uništiti Izrael.

U paradi je učestvovalo blizu 2.000 naoružanih ljudi. Bila je to najveća demonstracija sile od 50-dnevnog rata s Izraelom, okončanog krajem augusta, prenijele su svjetske agencije.

Više od 2.100 Palestinaca, najviše civila, poginulo je u tom ratu. Na izraelskoj strani poginulo je 67 vojnika i šestoro civila.

Jedan od lidera Hamasa potvrdio je jučer stavove iz osnivačke povelje. “Ta iluzija nazvana Izrael će biti uklonjena. Biće uklonjena rukama Brigada al-Qassam”, rekao je Khalil al-Haja, aludirajući na vojno krilo organizacije.

U posljednjih nekoliko godina neki od lidera Hamasa najavili su da bi prihvatili palestinsku državu na teritorijama koje je Izrael okupirao u ratu 1967. godine u zamjenu za dugotrajno primirje, ali su i dalje odbijali da priznaju pravo na postojanje te neprijateljske države.

Abu Ubaidah, glasnogovornik vojnog krila, rekao je da će možda još jedan sukob s Izraelom biti neizbježan, ako se uskoro ne obnove desetine hiljada kuća uništenih ili oštećenih tokom ljetošnjeg rata.

“Nećemo prihvatiti ništa manje od obnove svega što je uništeno divljačkom cionističkom agresijom,” rekao je maskirani glasnogovornik organizacije, dok su ulicama grada Gaze prolazili kamioni sa raketama.

Razočarani Palestinci

Palestinci su razočarani sporom obnovom i ograničenom isporukom građevinskog materijala u Gazu otkako su međunarodni donatori obećali više od pet milijardi dolara pomoći u oktobru.

I Izrael i Egipat, koji se bori protiv pobunjenika u susjednom Sinaju, brinu se da bi Hamas mogao iskoristiti takav materijal za oružje.

Jučer su kamioni na paradi nosili tri dugometne rakete, dok su na drugim vozilima bile raketne rampe i dron s oznakama Hamasa. Još jedno bespilotna letjelica, za koju Hamas tvrdi da ju je on proizveo i jedan izraelski borbeni avion su letjeli, prenosi Reuters.

Dugometne rakete Hamasa su umnogome poremetile svakodnevni život u glavnim izraelskim gradovima tokom rata, ali ih je većinu presreo protivraketni sistem “Željezna kupola”.

Pred nekoliko hiljada ljudi okupljenih na kiši Abu Ubaidaa je pohvalio Iran što je snabdio Hamas novcem i oružjem.

Hamas je silom preuzeo kontrolu nad Gazom sredinom 2007. godine, pobijedivši snage lojalne sekularnom, umjerenijem Fatahu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Te dvije organizacije potpisale su dogovor o pomirenju u aprilu i u junu je osnovana vlada jedinstva ali nema dogovora o kontroli nad Pojasom Gaze.

Izvor: Agencije