Fotografija kao terapija

Fotografija je zapravo moja terapija, ne hobi, tvrdi bh. umjetnica Sumea Sjenar (Ustupljeno Al Jazeeri)

Razgovarao: Hadis Kurtović

Bh. umjetnica Sumea Sjenar smatra da je fotografija i fotografisanje terapija koja liječi od sumorne svakodnevnice. Radovima objavljenim u Scorpio Jin magazinu, Dark Parlouru, Azaria Magazineu te dugoročnom saradnjom sa Gothic Shopom, Altvengerom i stranicom Gothic Beauty, dokazala se kao vrstan i nadaren fotograf i umjetnica.

  • Zašto se bavite fotografijom, svojim „profesionalnim hobijem“?

Fotografija je zapravo moja terapija, ne hobi. U vremenu kad čovjek sam sebe zatrpa obavezama koje su često bespotrebne i suočava se sa stresom i životnim nedaćama, meni fotografija dođe kao bijeg iz svega toga, iz sivila na svijetlo. Fotografija i jeste u biti zapisivanje prizora svjetlom.

  • Kojom ste se temtikom na početku bavili?

Današnje tematike su uglavnom kriza društva i isticanje negativnosti, a zapravo je i toliko lijepih stvari oko nas. Takva smo zemlja koja se treba ponositi prirodnim ljepotama koje su svakodnevno inspiracija svim fotografima, da istaknu Bogom danu ljepotu i njenu važnost očuvanja. To mi je bila zapravo prva inspiracija i prvi korak ulaska u svijet fotografije. Zapisivanje prirodnih ljepota svijetlom i mojim fotoaparatom.

  • Kako ste stekli iskustvo i znanje o fotografiji?

S vremenom fotografirajući, počela sam se educirati i učiti o tehničkoj strani fotografije, učestvovati na seminarima i radionicama. Naučila sam mnogo toga ali i učim i danas, jer je mnogo toga još ispred mene. To je pravac koji nije ograničen i stalno se razvija, sve možeš raditi na svoj način a i ne moraš. Pruža mnogo mogućnosti da se izraziš. Na samom početku nisam imala nikakve planove, osim raditi što bolje ono što volim i truditi se u tome. Bez forsiranja bez stresa. Kako to radim i danas.

  • Vaša rad je publikovan u različitim magazinima i portalima te se proteže po cijeloj planeti šta bi ste izdvojli od tog vrlo širokog spektra publikovanja?

Publikacije u časopisima od kojih bi izdvojila Scorpio Jin magazin ( SAD) , Dark Parlour ( Kanada) , Azaria Magazine ( ima publikaciju u više zemalja , Njemačka, Belgija, Nizozemska, Švedska,Finska, Velika Britanija, SAD)  dugoročna saradnja sa Gothic Shopom (Velika Britanija), Altvenger ( Velika Britanija), stranicom Gothic Beauty magazina itd. Dosta je publikacija na domaćim, lokalnim sajtovima, koji podržavaju umjetnike sve i pridaju pažnju umjetnosti više nego do sad je to bilo, što je za svaku pohvalu.

Mnogo pažnje tome pridaje Media Centar Sarajevo, imala sam čast da radim s njima fotopriču u sigurnoj kući što je bilo jako emotivno i poučno. U samim početcima sam se dosta prijavljivala na takmičenja u kojima sam ponekad osvajala nagrade za najbolju fotografiju u različitim kategorijama, portretima, pejzažima, fotopričama , uglavnom su to bila takmičenja domaćih organizatora. Ali povremeno bude i nagrada na inostranim takmičenjima, od posebne važnosti mi je fotopriča koju sam radila prije 2-3 godine za iransko takmičenje i osvojila prvo mjesto, kao nagradu su mi poslali pozlaćenu hemijsku olovku koja mi je jedna od najsimpatičnijih nagrada. Danas se manje prijavljujem na konkurse više se fokusiram na neke ozbiljnije projekte. Ali svako od tih iskustava su me naučili nečem novom i gradili kao fotografa sve više, tako da svako je imao svoju ulogu i smisao.

  • Šta je to što vas ispunjava i čini zadovoljnim u ovom poslu?

Najveći je uspjeh nekom izmamiti osmjeh na lice i suze radosnice kad pregledavaju fotografije sa vjenčanja koje sam im radila i slično. Sve je bitno u ovom poslu, svemu posvetiš ljubav , vrijeme , pažnju. Ono što najviše volim u ovom poslu, da ništa ne mora biti , sve je onako kako želiš i kako ti lično doživiš i vidiš. To mi daje prostora da sve radim na svoj način, i svi oni koji me lično poznaju u mojim radovima mogu da vide moju ličnu osobnost. Pratim svoje instikte, kad radim neki projekt ne mislim na to da se većini svidi nego da bude ono što ja jesam i sto se meni sviđa, u ovom ludom svijetu da razbije predrasude o definiciji ljepote, da istaknem da „djevojka iz komšiluka“ može biti kao svijetski top model ako je pogledamo na pravi način, a ne onaj već dosta iskrivljen kako nam ovaj urbani svijet često nameće.

  • Koji su daljnji planovi u karijeri?

Za budućnost imam planove, sa jednom ekipom kolega fotografa imamo ideje i planove ali o tome nekad u budućnosti, trenutno počinjem raditi na jednoj fotopriči, kao podrška svim koji boluju od raka i sličnih bolesti. Što za mene ima posebnu važnost pa ću se tome i posebno posvetiti.

Izvor: Al Jazeera