Fotografije brutalnog mučenja zatvorenika

Fotografije su nastale tokom internih vojnih istraga i potiču iz perioda nedugo nakon američke invazije na Irak (AP)

Američko Ministarstvo odbrane objavilo je 198 fotografija zatvorenika koje su mučili pripadnici američkih snaga u Iraku i Afganistanu između 2003. i 2006. godine, prenose agencije.

Fotografije su nastale tokom internih vojnih istraga i potiču iz perioda nedugo nakon američke invazije na Irak, kad je na čelu Sjedinjenih Američkih Država bio predsjednik bio George W. Bush.

Na većini fotografija su izbliza prikazani dijelovi tijela na kojima se vide modrice i ogrebotine, dok su neke slike veoma uznemirujuće.

Lica zatvorenika podvrgnutih mučenju su sakrivena.

Uz slike nisu objavljene i informacije o kontekstu u kojem su one napravljene, poput toga gdje su zatvorenici držani i pod kojim okolnostima, kao niti kakvim vrstama torture su bili podvrgnuti.

Još 1.800 snimaka u tajnosti

Američko udruženje za građanske slobode), koje je 2004. godine podnijelo tužbu sudu kako bi fotografije Ministarstva odbrane bile javno objavljene, stavilo ih je u petak navečer na svoju internetsku stranicu.

Ovo udruženje i dalje radi na tome da sud naloži Pentagonu objavu dodatnih 1.800 fotografija snimljenih tokom istraga povodom mučenja zatvorenika, koje to Ministarstvo i dalje drži pod oznakom tajnosti.

“Objavljene fotografije ilustriraju samo manji dio stvarne horor priče, odnosno prakse mučenja koju provodi američka Vlada”, izjavila je direktorica programa za sigurnost i ljudska prava američkog ogranka Amnesty Internationala Naureen Shah.

Izvor: Agencije