Oglasi

Fotografije NASA-e: Irma Karibima promijenila boju

Vjetrovi koji su puhali brzinom do 300 km/h počupali su drveće i biljke, a otoci više nisu zeleni nego smeđi.
Ostatak biljaka koji je preživio Irmu boju je promijenio zbog velike količine nanesene soliNASA

Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografije koje najbolje prikazuju posljedice uragana Irme, koji je opustošio karipske otoke i uništio toliko biljaka da su otoci promijenili boju.

Barbuda, Angvila, Djevičanski otoci i Kuba pogođeni su najvećim olujama, a neki od otoka prijavili su da je uništeno i oštećeno 90 posto teritorije, prenose mediji.

Kathryn Hansen iz NASA-e izjavila je da su otoci promijenili boju tako da više nisu zeleni nego smeđi.

To se, kako je objasnila, dogodilo jer su vjetrovi koji su puhali brzinom do 300 km/h počupali drveće i biljke. Ostatak biljaka koji je preživio Irmu boju je promijenio zbog velike količine nanesene soli. 

"Izolacija, zbog koje su otoci nekad bili raj za odmor, sada ih je pretvorila u haotičnu noćnu moru", naveo je AP.

Uragan je nosio krovove s kuća, napravivši veliku štetu i poplave na karipskim otocima.

Irma, najsnažniji uragan na Atlantiku otkad postoje mjerenja, usmrtio je 25 osoba na četiri otoka: Svetom Martinu, Svetom Bartolomeju, Antigvi i Barbudi.

Poplavljena je i kubanska prijestolnica Havana, gdje je poginulo deset osoba. Nakon toga, uragan je pogodio i SAD, gdje su također zabilježene žrtve.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.