Fouad Massoum novi predsjednik Iraka

Kurdski političar Fouad Massoum imenovan je za novog predsjednika Iraka nakon glasanja u Parlamentu ove države, prenosi agencija AP. Glasanje je održano skoro tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora u aprilu.

Massoum (76) jedan je od osnivača stranke Patriotska unija Kurdistana, čiji je član bio i njegov prethodnik na mjestu predsjednika Jalal Talabani. Smatra se da je umjereni političar, a poznat je po dobrim odnosima sa šiitskim i sa sunnitskim arapskim političarima.

Glasanje za predsjednika, što je uglavnom ceremonijalna pozicija, odgođeno je jedan dan, jer je blok kurdskih stranaka tražio više vremena kako bi se dogovorili o imenu kandidata. Dogovorili su se kasno u srijedu da Massoum bude taj kandidat.

Talabani (80) se upravo vratio u Irak nakon 18-mjesečnog liječenja u Njemačkoj.

Maliki na trećem mandatu

Prvo zasjedanje novog saziva Parlamenta, proizašlog iz izbora 30. aprila, završilo je 1. jula potpunim neredom.

Nakon dvije odgode proizašle iz dubokih podjela unutar političke klase, zastupnici su konačno prošle sedmice izabrali predsjednika Parlamenta, umjerenog sunitskog političara Salima al-Jubourija.

Podijeljeni Parlament, koji pokušava sastaviti koalicije, treba izabrati predsjednika Iraka, koji će nakon toga imenovati mandatara za sastav nove vlade.

Blok premijera na odlasku Nourija al-Malikija osvojio je najveći broj glasova i on se nada trećem mandatu, no kritičari ga optužuju da monopolizira vlast i marginalizira sunite, koji su manjina u Iraku.

Nepovjerenje je pomoglo usponu oružane sunitske grupe Islamska država (ranije Islamska država Irak i Levant), srodne Al-Kaidi, koja je posljednjih sedmica zaposjela velike dijelove sjevernog i zapadnog Iraka.

Izvor: Agencije