Francuska brani sumnjivima izlaz iz zemlje

Najveći broj boraca sa Zapada dolazi iz Francuske (AP)

Francuski Parlament usvojio je u utorak Zakon o borbi protiv terorizma, kojim se zabranjuje izlazak iz zemlje osumnjičenim osobama, s ciljem sprječavanja njihovog odlaska u Siriju, gdje bi se borili na strani pobunjenika.

Ova zabrana izlaska iz zemlje trajat će šest mjeseci, uz mogućnost produžavanja do dvije godine.

Odnosi se na osobe za koje postoji ozbiljna sumnja da planiraju odlazak u inozemstvo zbog priključenja terorističkim aktivnostima.

Vlasti navode da 1.089 francuskih državljana ratuje u Siriji i Iraku, ili to želi, te da ih je 46 tamo poginulo, prenosi Srna.

Kritike i sugestije

Prema podacima prikupljenim do 23. listopada, u sukobima u ove dvije zemlje sudjeluje 368 boraca iz Francuske, 212 ih se vratilo, 205 namjerava otići, dok se ostali nalaze u tranzitu.

Najveći broj boraca sa Zapada dolazi iz Francuske.

Novi zakon, također, omogućava administrativnu zabranu ulaska državljaninu neke države članice Europske unije kada njegovo prisustvo u Francuskoj predstavlja realnu prijetnju.

Zakon su kritizirale udruge za zaštitu ljudskih prava, kao i nacionalna konzultativna komisija za ovo područje, koja je ocijenila da je namjera vlasti pohvalna, ali i sugerirala da treba spriječiti da se u ime borbe protiv terorizma oslabi vladavina prava.

Izvor: Agencije