Francuska će BiH izručiti Radomira Šušnjara

Šušnjar je pobjegao, zapravo više otišao u Francusku, gdje se krio, zapravo više živio i uživao (Al Jazeera)

Francuska će izručiti Bosni i Hercegovini bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Radomira Šušnjara koji se sumnjiči za sudjelovanje u nekim od najgorih ratnih zločina, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH.

U sjedištu državnog tužiteljstva u Sarajevu dobili su potvrdu kako je sud u Parizu tokom dana donio odluku o izručenju Šušnjara (61), koji se godinama skrivao u Francuskoj, prenosi Hina.

“U BiH će mu se suditi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Višegrada”, stoji u saopćenju Tužiteljstva BiH.

Radomir Šušnjar je uhapšen u Parizu 4. aprila 2014. godine, otkada traje procedura u vezi s njegovom identifikacijom, s obzirom na to da je tamo živio pod drugim imenom, te ekstradicije.

Šušnjar se tereti da je tokom proljeća 1992. bio jedan od sudionika masovnog ubistva bošnjačkih civila u Višegradu i to pretežito žena, djece i staraca.

Pripadnici tadašnjih paravojnih jedinica bosanskih Srba, u kojima je bio i Šušnjar, u junu 1992. u jednoj su kući u Višegradu zatočili i potom žive zapalili 62 civila bošnjačke nacionalnosti, uključujući žene i djecu.

Neke od žrtava koje su pokušale pobjeći bile su ubijene. Samo osam ih je preživjelo, a svi ostali su stradali u živoj lomači. 

Podignute optužnice

Na temelju iskaza preživjelih su nakon rata podignute optužnice.

Milan Lukić, koji je naložio počinjenje tog zločina, pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

Na temelju provedene istrage utvrđeno je kako je Šušnjar bio među onima koji su civile zarobili i potom ih zatočili u kuću koja je zapaljena, a nakon toga su pucali na one koji su pokušali pobjeći iz te žive lomače.

Iz Tužiteljstva BiH najavili su poduzimanje mjera kako bi Šušnjar bio što prije izručen, a također su istaknuli kako nastavljaju poduzimati korake čiji je cilj lociranje i hapšenja drugih počinitelja za ratne zločine koji bijegom iz BiH pokušavaju izbjeći sudske postupke.

Francuska novinarka i književnica Florence Hartmann i glasnogovornica i savjetnica za Balkan glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu Carla del Ponte za Fenu je pojasnila da je Šušnjar uhapšen početkom 2014. godine i sedam dana nakon toga pušten na slobodu do završetka procedure.

“Danas je prvi put Vijeće na tom predmetu odobrilo izručenje i to na bazi optužbe za ratni zločin. Nije tražena reforma iz ranije optužbe jer Francuska je ‘otporna’ za izručenje ljudi koji su traženi za zločin protiv čovječnosti i genocid koji su počinjeni prije 2000. godina kada su ti zločini ušli u Krivični zakon Francuske”, kazala je.

Stoga je ova odluka, dodala je Hartmann, veoma hrabra i važna iako je odbrana Šušnjara najavila da će uložiti žalbu Višem sudu te izručenje neće biti izvršeno do odluke tog suda, koja bi trebala biti donesena do naredne godine.

Zatražena ekstradikcija

BiH je zatražila njegovu ekstradiciju zbog zločina protiv čovječnosti, ali tužilaštvo Žalbenog suda Pariza u dosadašnjoj proceduri je bilo protiv takve kvalifikacije.

Ono je smatralo da se, budući da su radnje počinjene prije stupanja na snagu francuskog zakona o zločinima protiv čovječnosti iz 1994. godine, ekstradicija treba provoditi pod uglom općeg nacionalnog prava.

“U međunarodnom pravu, to se zove zločini protiv čovječnosti i oni su nezastarivi, bilo kakav da je datum u pitanju po francuskom pravu. Danas nam prijeti nekažnjivost ukoliko Francuska bude smatrala da nije vezana ovom obavezom i ako analizira ove monstruozne zločine počinjene u vrijeme rata, kao obična djela općeg nacionalnog prava, koji zastarijevaju u roku od 10 godina”, upozorili su iz Udruženja “Žena-žrtva rata”.

Poručili su da su o svim relevantnim činjenicama upoznali francuske vlasti putem otvorenog protestnog pisma francuskom predsjedniku i dobili odgovor da francuske vlasti s pažnjom prate ovaj slučaj.

Izvor: Agencije