Francuska će reformirati bankarski sistem

Pierre Moscovici
Pierre Moscovici: Ukoliko se Britanci žele predomisliti, bit će dobrodošli u Evropsku uniju (EPA)

Francuski ministar ekonomije Pierre Moscovici potvrdio je da će bankarski sistem u zemlji biti reformiran, s ciljem da se poslovanje bankarskim ulozima odvoji od spekulativnih aktivnosti.

Rekordno nizak PMI

U Francuskoj je indeks kupovine i upravljanja, koji mjeri proizvodne aktivnosti PMI-ja, na najnižem nivou od aprila 2009. godine, što može biti znak ulaska ekonomije u recesiju u trećem tromjesečju ove godine, ocijenila je agencija Market.

Situacija u proizvodnom sektoru dobija dramatičan karakter, prenosi AFP. U septembru je PMI pao sa augustovskih 46 na 42,6 poena, što je najniži nivou u posljednji 41 mjesec. Indeks ispod 50 pokazuje pad proizvodne aktivnosti.

Jack Kennedy, ekonomista u Marketu, ocjenjuje da loš PMI najavljuje pad bruto društvenog proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju 2012. godine.

“Predsjednik [Francois Hollande] se založio za odvajanje aktivnosti korisnih za investiranje od spekulativnih transakcija i mi ćemo reformirati bankarski sistem”, izjavio je ministar.

Ističući da će se Vlada založiti za “reformu štednje“, Moscovici je objasnio da je “takva zamisao potekla radi finansiranja malih i srednjih preduzeća koja će biti zaštićena”, prenosi francuski list Figaro.

On je dodao da će Državna investiciona banka biti banka malih preduzeća i regija.

“To neće biti banka kao ostale, ona mora biti globalna banka, koja daje pozajmice i pruža garancije, koja, također, radi da bi stekla kapital kada je to neophodno. Ona mora biti akter na lokalnom nivou i dugoročni strateški investitor, banka koja pozajmljuje, ali ne uz visoku kamatnu stopu”, objasnio je Moscovici.

Ministar je dodao da će regioni biti uključeni u bankarsko upravljanje.

Izvor: Agencije