Francuska i Britanija pojačale mjere sigurnosti

Vlasti Francuske i Velike Britanije pojačavaju mjere sigurnosti u Calaisu, gradu u koji stižu hiljade migranata iz Afrike i Sirije u pokušaju da kroz Eurotunel ispod kanala La Manche pređu na teritoriju Velike Britanije, a dodatnu pomoć traže i od Evropske unije i ostatka međunarodne zajednice, javlja Anadolija.

Do juna su migranti iz afričkih zemalja i Sirije iz Francuske u Veliku Britaniju prelazili trajektima i pomorskim putem, ali od juna ove godine intenzivno pokušavaju da taj put pređu kroz željeznički tunel ispod La Manchea, a do sada je na tom opasnom putu život izgubilo najmanje deset osoba.

Pojačano je prisustvo francuske i britanske policije, podignute su visoke zaštitne ograde, a postavljeni su i videonadzori koji rade na sprječavanju migranata da uđu u tunel. Međutim, sve te mjere nisu zaustavile migrante na njihovom “putu nade“.

Calais je odredište afričkih migranata već 15 godina, a u posljednje vrijeme je znatno intenziviran taj val i lokalno stanovništvo sve češće napušta to područje.

Migrant iz Ruande William je istakao da je bio zbrinut u kampu Jungle u Calaisu, ali da nije želio gubiti vrijeme u neuslovnom kampu i da trenutno boravi u blizini ulaza u Eurotunnel i da čeka svoju šansu da ode u Veliku Britaniju.

“Iz Ruande sam izbjegao prije deset godina i do Francuske sam boravio u mnogo zemalja, gdje smo često imali bolji prijem od ovog. Tanzanija je mnogo siromašnija od Francuske, ali smo i tamo bili bolje primljeni. Do sada sam četiri puta pokušao uči u Eurotunnel, ali nisam uspio proći pored policije“, kazao je William.

Suzavcem na migrante

Francuska interventna policija je u nedjelju upotrijebila suzavac kako bi rastjerala migrante koji su pokušali ući u Eurotunel ispod kanala La Manche.

Grupa od blizu 200 migranata je srušila više ograda kod terminala tunela u Calaisu, a policija ih je rastjerala kada su namjeravali srušiti i posljednju sigurnosnu ogradu.

Jedan pripadnik reda je povrijeđen, udarcem “u  glavu”  kamenom, navodi policijski izvor. On je prevezen u bolnicu, dok je sudanski imigrant, koji ga je gađao, uhapšen.

Migranti su uzvikivali “Otvorite granicu” i “Nismo životinje”.

Reporter Al Jazeere Charles Stratford, koji izvještava iz Calaisa,  gdje su mnogi migranati mjesecima smješteni u kampovima, opisao je uvjete u kojima žive kao “apsolutno grozne”.

“Kada ih pitate zašto je  tako važno za njih da dođu u Veliku Britaniju, svi odgovaraju na sličan način, kazavši da je imigracijska politika u toj zemlji labavija nego u drugim zemljama Evrope, da je za njih lakše naći posao te da žele biti dio kulture koja govori engleski jezik”, rekao je dopisnik Al Jazeere.

Zabrinutost u Velikoj Britaniji

Britanski premijer David Cameron izrazio je prije dva dana veliku zabrinutost zbog pokušaja 2.000 imigranata da silom pješice prođu kroz željeznički tunel ispod La Mancha i tako dođu do Velike Britanije.

On je rekao da je situacija “jako zabrinjavajuća”, da će Velika Britanija učiniti sve da se izbori s krizom u Calaisu, kao i da u tome blisko sarađuje s francuskim vlastima.

Migranti svakodnevno pokušavaju stići do Velike Britanije sakriveni u kamione koje vozovi prevoze tunelom.

Od  jula do danas ukupno su spriječena 4.500 pokušaja ulaska u tunel, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Eurotunel je prošle sedmice zatražio od francuske i britanske strane odštetu kako bi kompenzirao troškove sigurnosti i prekida saobraćaja vezanog za val migranata.

Izvor: Al Jazeera i agencije