Francuska: Macron odbio ostavku ministra

Francuski predsjednik odlučio je da zadrži Collomba na mjestu ministra unutrašnjih poslova (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio je ostavku ministra unutrašnjih poslova Gerarda Collomba, potvrđeno je s vrha države, prenosi Beta.

„Uprkos napadima na ministra, od kada je potvrdio da će biti kandidat za gradonačelnika Lyona, kada za to dođe vrijeme, predsjednik Republike je ponovio svoje povjerenje u njega i tražio od njega da ostane potpuno angažovan u svojoj misiji za sigurnost Francuza”, navelo je Predsedništvo za agenciju France Presse.

Kako ranije objaviolist „Le Figaro“, Collomb (71) nije htio da se Ministarstvo unutrašnjih poslova destabilizuje njegovom odlukom da se ponovo kandiduje za gradonačelnika Lyona, što je bio od 2011. do 2017.

List je dodao da je francuski predsjednik odlučio da ga zadrži na mjestu ministra unutrašnjih poslova.

Gradonačelnika Lyona se bira 2020. godine, a Collomb je prvobitno rekao da će otići iz vlade Vlade Francuske nakon evropskih parlamentarnih izbora u maju 2019.

Uporedo su jačali zahtjevi za ostavku ministra unutrašnjih poslova.

Neka se brine o bijelim radama

U ponedjeljak, bivši ekološki poslanik Daniel Cohn Bendit, koji je podržao Macrona, rekao je da Collomb ima pravo na penziju. 

„Neka napusti ministarstvo, neka se brine o svojim unucima, ili o bijelim radama“, rekao je ekolog, osuđujući odnos ministra prema predsjedniku Republike.

Po „Le Figarou“, Collomb, koji je javno kritikovao izvršnu vlast zbog nedostatka pokornosti i poslušnosti, u ponedjeljak je podnio ostavku šefu države, što on nije prihvatio.

Izvor: Agencije