Francuska: Milioni za izbjeglički kamp

Francuska vlada je najavila da će preuzeti redovno financiranje troškova kampa za izbjeglice i migrante na sjevernoj obali te zemlje.

Gradnju kampa, otvorenog početkom ožujka, velikim dijelom financirala je medicinska humanitarna organizacija “Liječnici bez granica”.

Prvi posjet francuskoga ministra unutarnjih poslova Bernarda Cazeneuvea kampu Grande-Synthe na francuskoj sjevernoj obali.

Cazeneuve: Francuska ima obvezu pomoći

Gotovo osam stotina izbjeglica živi ovdje, glavnom su iz Sirije, Iraka i Irana. Među njima je i mnogo djece.

U obraćanju u gradskoj vijećnici, Cazeneuve je obećao gotovo četiri milijuna eura za financiranje kampa koji su sagradile dobrotvorne organizacije i lokalne vlasti. Kako je naveo, Francuska ima obvezu pomoći.

“Ako volite Francusku i ako ste vezani za njezine vrijednosti, kada vidite krizu s kojom se suočavaju ove žene i muškarci koji su napustili svoje domove, morate pokazati jasnu odlučnost”, rekao je Cazeneuve.

“Dobrotvorne organizacije kažu kako je vladin novac od ključnog značaja i kako će omogućiti da kamp nastavi izbjeglicama pružati osnovnu zaštitu i smještaj”, javlja reporterka Al Jazeere Natacha Butler.

“Redovno financiranje je apsolutno neophodno kako bismo bili sigurni da će migranti koji su danas ovdje i oni koji bi mogli doći, živjeti u humanim uvjetima”, kaže Aniel Barnaby iz organizacije „Liječnici bez granica“.

Vlada je promijenila stav nakon što je prvotno odbila poduprijeti kamp kada je otvoren prije gotovo tri mjeseca, u strahu da će time privući izbjeglice.

Stotine stradalih u nekoliko dana

Francuska je samo jedna u nizu europskih država koje pokušavaju riješiti izbjegličku krizu. U ponedjeljak je talijanska obalna straža spasila još jedan pretrpan brod s tri stotine ljudi.

Neki su preživjeli, dok su se stotine utopile u proteklih sedam dana.

“Bilo je vrlo teško. Voda je ulazila u brod sa svih strana. Borili smo se duže od šest sati. Na kraju smo zaključili da je sve uzalud”, rekao je jedan izbjeglica.

Za one koji su riskirali živote kako bi se domogli Europe, ovakvi kampovi mogu ponuditi koliko-toliko olakšanje.

Izvor: Al Jazeera