Francuska nudi azil iračkim kršćanima

Prije invazije 2003. godine u Iraku je živjelo više od milion kršćana (AFP)

Francuska je saopćila da je spremna prihvatiti kršćane koji su napustili područja pod kontrolom grupe Islamska država (IS), navodeći da je “ogorčena” zbog njihovog progona.

Borci Islamske države osvojili su velike teritorije u sjevernom Iraku prošlog mjeseca, zbog čega su stotine kršćanskih porodica napustile grad Mosul.

“Francuska je ogorčena ovim nasiljem i najoštrije ga osuđuje,” naveli su Laurent Fabius, ministar vanjskih poslova Francuske, i Bernard Cazeneuve, francuski ministar unutrašnjih poslova, u zajedničkoj izjavi.

“Ultimatum koji su ovim zajednicama u Mosulu dali borci Islamske države Irak i Levant (ISIL) najnoviji je tragični primjer prijetnje koju džihadističke grupe u Iraku, ali također i u Siriji, predstavljaju populacijama koje su kroz historiju bile sastavni dio ove regije”, dodali su, navodeći bivši naziv ove grupe.

“Spremni smo, ako oni žele, pružiti im azil u našoj zemlji. U stalnom smo kontaktu s lokalnim i državnim vlastima kako bi se osiguralo sve što je potrebno da bi se oni zaštitili”, naveli su ministri.

UN osuđuje progon manjina

Grupa Islamska država naredila je kršćanskim porodicama da prihvate islam ili napuste grad, što je dovelo do masovnog egzodusa.

Kršćanima koji ne ispoštuju ove upute prijeti pogubljenje, dok su imovinu onih koji su otišli preuzeli pripadnici Islamske države, navodi AFP.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je progon manjina u Iraku, upozoravajući da se takvi postupci mogu smatrati zločinom protiv čovječnosti.

U jednoglasno usvojenoj deklaraciji 15 članica Vijeća “najoštrije osuđuju mogući sistemski progon koji vrši grupa Islamska država i njoj pridružene grupe nad pripadnicima manjina i osobama koje odbijaju ekstremističku ideologiju Islamske države”.

“Sistemski napadi velikih razmjera na civilno stanovništvo zbog njegovog etničkog ili vjerskog porijekla mogu predstavljati zločin protiv čovječnosti za koji trebaju odgovarati oni koji su za njega odgovorni.”

Irački premijer Nouri al-Maliki je početkom mjeseca osudio ophođenje prema kršćanima i naložio jednom vladinom odboru da pomogne onima koji su ostali bez domova.

Međutim, nije rekao kada bi vojska mogla vratiti Mosul pod svoju kontrolu.

Prije američke invazije 2003. godine više od milion kršćana živjelo je u Iraku, od toga više od 600.000 u Bagdadu i 60.000 u Mosulu, kao i znatan broj u Kirkuku i u Basri.

Izvor: Agencije