Francuska obustavlja potragu za MH370

Potraga nije dovela do identifikacije ičega što bi moglo imati veze sa avionom (EPA)

Francuska je saopćila da poslije desetodnevne neuspješne potrage u vodama Indijskog okeana u blizini otoka Reunion obustavlja potragu za ostacima aviona Malaysia Airlines, nestalog u martu 2014. godine sa svih 239 putnika i članova posade.

Najviši zvaničnici Reuniona su, međutim, saopćili da će timovi sa samog otoka koji učestvuju u potrazi ostati u stanju “pripravnosti”, prenosi Tanjug.

Tračak nade se pojavio kada je malezijski premijer rekao da je dio krila aviona, koji je pronađen 29. jula u blizini otoka, ostatak nestalog Boeinga 777 sa leta MH370.

Neuspjela potraga

U iščekivanju da će biti pronađeni još neki ostaci i konačno biti razriješena misterija, stručni timovi su pretražili skoro 10.000 kvadratnih kilometara okeana i cijelu istočnu obalu francuskog otoka.

Pretraga, međutim, “nije dovela do identifikacije ičega što bi moglo imati veze sa avionom”, rekao je predstavnik francuskih vlasti sa Reuniona Dominique Sorain.

Malezijski avion je nestao poslije polijetanja iz Kuala Lumpura na putu za Peking 8. marta 2014. godine.

U nestalom Boeingu 777-200 Malaysia Airlinesa bilo je 227 putnika i 12 članova posade.

Poletio je iz Kuala Lumpura 21 minutu poslije ponoći i po rasporedu je trebao sletjeti u 6:30 sati u Pekingu. Manje od sat vremena nakon polijetanja s letjelicom je izgubljen kontakt. Posada nije uputila nikakav signal za opasnost.

Potraga za MH370 najopsežnija je u historiji avijacije.

Izvor: Agencije