Francuska od Saudijaca traži odgovore o Khashoggiju

Zvanični Pariz zabrinut je za sudbinu Jamala Khashoggija (EPA)

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak da je zatražilo od vlasti Saudijske Arabije da pruže transparentne i detaljne odgovore o sudbini novinara Jamala Khashoggija, koji je nestao nakon posjete saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Nestanak Khashoggija u Istanbulu pokrenuo je pitanja o njegovoj sudbini, izjavila je glasnogovornica francuskog Ministarstva vanjskih poslova Agnes Von der Muehll.

Kako prenosi Reuters, ona je dodala da Francuska traži da jasno budu utvrđene činjenice i da svi koji mogu doprinijeti istini u potpunosti to urade.

“To je poruka koju smo prenijeli saudijskim vlastima”, istakla je Von der Muehll.

Ona je navela da optužbe koje su iznijete protv Saudijaca zahtijevaju da budu transparentni i pruže kompletan i detaljan odgovor.

Macron očekuje da se utvrdi istina

Danas je o ovoj temi govorio i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je činjenice navedene u medijima o sudbini saudijskog opozicionog novinara ocijenio kao veoma ozbiljne.

“Očekujem da se utvrdi istina i u potpunosti rasvijetli taj slučaj”, rekao je Macron francuskim novinarima u Jerevanu gde je povodom Samita Frankofonije.

Makron je dodao da o slučaju nestalog novinara nije razgovarao sa saudijskim zvaničnicima, ali da hoće uskoro.

Saudijski novinar Jamal Khashoggi nestao je prošle sedmice, nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu.

Turski zvaničnici tvrde da imaju audio i video snimke koji upućuju na to da je novinar lista Washington Post ubijen u konzulatu. 

Saudijska Arabija negirala je te optužbe, tvrdeći da su neosnovane.

Khashoggi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine, pošto je kritizirao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti.

Izvor: Agencije